Kampen om gullklokken

Det ble ramaskrik da StatoilHydro ville kutte ut gullklokken. Det skjønner vi godt.

Publisert
Sist oppdatert

Det er mye å tenke på når to selskaper fusjonerer. Som for eksempel påskjønnelser til ansatte for lang og tro tjeneste.

Les mer: Her er de skattefrie firmagavene

I Statoil har det i årevis vært vanlig å dele ut en gullklokke til ansatte etter 25 års tjeneste. I Hydro var det praksis å gi en månedslønn. Etter de to selskapene ble sammenslått i fjor valgte de Hydros modell, ifølge Dagens Næringsliv. Slikt blir det bråk av.

De tidligere Statoilansatte, som hadde sett frem til gullklokke, var ikke fornøyd med den nye ordningen.

- Gullklokken betød mye følelsesmessig for mange ansatte, sier YS-tillitsvalgt Odd Moen til Dagens Næringsliv.

Han peker blant annet på at selve seremonien med overrekkelse av gullklokke var for mange den første og eneste gang de fikk hilse på toppsjefen. I tillegg vil det å gi bort en månedslønn forfordele de som i utgangspunktet tjener minst. Statoilgullklokken var i det minste lik for alle. Nå er Statoilklokken gjeninnført for dem som ønsker det, melder Dagens Næringsliv.

Les også: Her er frynsegodenes konger

Skattefordel

Gry Nilsen er advokat i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen
Gry Nilsen er advokat i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen Vis mer


Det kan imidlertid være en annen grunn til at de Statoilansatte har kjempet for å beholde gullklokken. Det ligger nemlig en skattemessig fordel i å få en gullklokke, fremfor en pengegave.

Når du har jobbet i en bedrift kan du, ifølge Gry Nilsen, advokat og leder for skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen, motta gjenstander, eventuelt gavekort som må byttes i gjenstander, som er skattefrie inntil et visst beløp. Beløpsgrensen avhenger av anledningen.

- Hvis du får rene penger i anledning et 25-årsjubileum må du skatte av hele beløpet, sier Nilsen til DinSide.

Du kan imidlertid - helt skattefritt - motta gaver verdt inntil 8.000 kroner etter 25 års tjeneste. Og når gaven består i gullklokke med inskripsjon, regnes verdi inntil 12.000 kroner ikke som skattepliktig inntekt.

Det vil si at dersom man får en klokke til 12.000 kroner sparer man 4.320 kroner dersom man har en marginalskattesats på 36 prosent, eller 5.760 dersom denne er på 48 prosent.

Dette betyr imidlertid ikke at gaven begrenses til dette beløpet, men dersom gaven er verdt mer enn henholdsvis 8.000 eller 12.000 kroner, må du skatte av verdien overskytende dette beløpet.

Les mer: Her er de skattefrie firmagavene

AKTUELT:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer