Kampen om karbo-hydratene

Statens ernæringsråd eller Fedon Lindberg? Ekspertene krangler så gulrøttene fyker om hva som er det beste kostholdet.

Publisert
Sist oppdatert

[Kjør debatt: Hva er sunnest?]

Vil du spise deg sunn, slank og frisk? Det er slett ikke en umulig oppgave, men da bør du lytte til kostholdsekspertene som vet hva som er best for deg. Eller vet de det?

Fedon og Atkins er bare to eksempler på nye dietter som har blitt voldsomt populære i løpet av de siste årene. Tusener av mennesker følger de nye kostholdsfilosofiene, og mange mener at det gjør dem både slankere og friskere.

Men ekspertene ved Sosial- og helsedirektoratet er skeptiske. Byråkratene mener at det tradisjonelle kostholdet med stivelse, frukt og grønt, fortsatt er det beste for en sunn kropp.

Færre karbohydraterStridens kjerne er først og fremst karbohydratene. Det finner vi mest av i sukkerholdige produkter, men også i mat med mye stivelse som poteter, brød og pasta.

Sosial- og helsedirektoratet har i 30 år anbefalt et kosthold med 50 - 60 prosent karbohydrateter, 30 prosent fett og 10 - 20 prosent proteiner. Og det har de ikke tenkt å slutte med.

Doktor Fedon Lindberg som er mannen bak Fedon-dietten er helt uenig. Han mener at så store mengder karbohydrater rett og slett vil bidra til å gjøre deg slapp og feit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer