Kan arbeidgiver narkoteste deg?

Britiske selskaper sparer penger ved å sparke dem som har brukt narkotika. Har arbeidsgiver rett til å teste deg?

Publisert
Sist oppdatert

Release, en britisk veldedig organisasjon som spesialiserer seg på spørsmål om rusmidler, lov og menneskerettigheter, mottok i følge The Guardian fire ganger så mange henvendelser om rustesting av arbeidstakere i de tre første månedene i år som i en tilvarende periode ifjor.

Flere av henvendelsene kom fra arbeidstakere som etter flere år i samme jobb uten forvarsel ble bedt om å avgi blod- eller urinprøve. Dette kom gjerne i kjølvannet av at selskapet hadde annonsert nedskjæringer og tilbudt sluttpakker. Ansatte som ikke sluttet frivillig, ble tilbudt helsekontroll. I noen tilfeller foretok arbeidsgiver en fordekt rusmiddeltest som en del av helsekontrollen.

De som hadde spor etter narkotika i blodet, ble avskjediget. Arbeidsgiver mente at man i slike tilfeller ikke behøvde å betale lønn i oppsigelsestiden. Release mener dette ble brukt som en bevisst nedbemanningsstrategi.

Selger narkotest i butikken

Hver tiende nordmann bruker hasj

Det nye i Storbritannia var at slik testning også var foretatt i bransjer hvor det tidligere ikke var vanlig, som i bank og varehandel. Undersøkelser viser at rundt ti prosent av befolkningen i Norge har brukt cannabis den siste måneden. Siden stoffet er sporbart i mange uker etterpå, ville dette isolert sett gitt bedriftene en billig måte å sparke ti prosent av de anstte på. Uten sluttpakker og til og med uten lønn i oppsigelsestiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer