Strømregning:

Kan arbeidsgiver betale strømmen?

Det korte svaret er ja - og faktisk kan det til dels løses skattefritt.

HØYE PRISER: Det finnes muligheter for at arbeidsgiver kan dekke strømregninga - helt skattefritt. Foto: NTB
HØYE PRISER: Det finnes muligheter for at arbeidsgiver kan dekke strømregninga - helt skattefritt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Strømprisene er en het potet i det politiske landskapet om dagen, og med strømpriser som ligger flere ganger over det de gjorde i fjor, er det noen og en hver som merker det godt når månedsregningen tikker inn i nettbanken.

Og med stadig økende smitte, over 5000 tilfeller for første gang på tirsdag, er det nå mange som blir beordret til nok en runde på hjemmekontoret etter regjeringens nye tiltak som blir gjeldende fra natt til torsdag.

Mer hjemmekontor betyr økte strømutgifter, og flere har tatt til orde for at dette er noe arbeidsgiver bør dekke. Blant dem er Rødt-politiker Mìmir Kristjánsson, som til NRK sier at han vil endre arbeidsmiljøloven for å sikre dekning av strømutgifter for ansatte på hjemmekontor.

Kan dekkes frivillig

– Slik det er i dag har ikke arbeidstakere krav på å få dekket ekstra strømutgifter på hjemmekontoret, selv om de blir pålagt å jobbe hjemmefra. Det er imidlertid ingenting i veien for at arbeidsgivere frivillig velger å dekke slike utgifter, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa.

Dersom arbeidsgiver dekker strømregninger for de ansatte minner imidlertid Simployer om at dette er skattepliktig, både for den ansatte og for arbeidsgiver gjennom arbeidsgiveravgiften.

Smutthullet: Gavereglene

Fra og med inneværende år ble imidertid gjort en endring av gavereglene, altså hvor mye arbeidsgiver kan gi en ansatte i gave – skattefritt.

Tidligere var ordningen slik at dette kunne gjøres for gaver opp til 2000 kroner i verdi, så lenge alle ansatte fikk den samme gaven. Fra 2021 ble grensa imidlertid hevet til 5000 kroner, og det er heller ikke lenger et krav om at alle skal få likt.

Dermed står altså arbeidsgiver fritt til å refundere inntil 5000 kroner i strømkostnader uten at det utløser skatteplikt, såfremt arbeidstakeren ikke har fått noen andre gaver tidligere. Har man allerede fått gave for 2000 kroner, kan 3000 kroner refunderes i strømregning.

– Slik skattefri gave skal ikke arbeidsgiver trekke skatt av. Arbeidsgiver skal heller ikke betale arbeidsgiveravgift. Skattefrie gaver skal ikke innrapporteres på a-meldingen, sier Øivind Elvestad i Simployer.

Den nye ordningen gjør det også mulig for arbeidsgiver å skille mellom de ansatte, for eksempel ved at de som har blitt pålagt hjemmekontor får tilskudd til strømregningen i gave. Det nye regelverket tillater også arbeidsgiver å gi ting de ellers hadde hatt utgifter til som gave til de ansatte, som personalforsikringer og lignende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer