Kan arbeidsgiver kredittsjekke deg?

Ja, men det avhenger av hvilken jobb du søker på.

BETAL I TIDE: Å slurve med betalingene er ikke bare dyrt i form av tilleggsgebyrer, det kan også gjøre deg mindre attraktiv på arbeidsmarkedet. Foto: PER ERVLAND
BETAL I TIDE: Å slurve med betalingene er ikke bare dyrt i form av tilleggsgebyrer, det kan også gjøre deg mindre attraktiv på arbeidsmarkedet. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du på jobbjakt, kan ubetalte regninger gjøre deg uaktuell som kandidat. Enkelte arbeidsgivere kan nemlig kredittsjekke jobbsøkerne - og utelukke dem som søkere om de har betalingsanmerkninger.

Samtidig er det verdt å merke seg at dette slett ikke gjelder alle arbeidsgivere.

Heller ikke alle arbeidsgivere kan be deg om å legge frem politiattest.

Disse kan kredittsjekkes

Det er personopplysningsforskriftens kapittel 4 som avgjør hvem som har lov til å be om kredittopplysninger.

Ifølge datatilsynet er det tre kriterier som alle må være oppfylt før arbeidsgiveren kan be om kredittsjekk:

 • Den aktuelle stillingen skal ha en høyere funksjon.
 • Stillingen skal innbefatte et stort økonomisk ansvar.
 • Kredittsjekk skal bare foretas på de søkerne som er aktuelle i sluttfasen av ansettelsesprosessen.
 • Altså skal det ikke gjennomføres en kredittsjekk når du søker på en jobb, men når arbeidsgiver faktisk vurderer å ansette deg.

  Dessuten må det økonomiske ansvaret være av en viss grad; søker du som kassemedarbeider i en butikk, kan arbeidsgiveren ikke kreve en kredittsjekk. Søker du som økonomisjef derimot, vil du måtte regne med at du blir sjekket.

  Skal ikke lagres

  Intet negativt registrert er altså en god nyhet, for har du først havnet i registeret kan det bli vanskeligere å få ny jobb. Foto: Per Ervland
  Intet negativt registrert er altså en god nyhet, for har du først havnet i registeret kan det bli vanskeligere å få ny jobb. Foto: Per Ervland Vis mer


  I en kredittvurdering vil det stå svart på hvitt om du har noen betalingsanmerkninger. er dette ikke tilfellet, finner du teksten "intet negativt registrert", som du kan se på bildet til høyre.

  Vær obs på at betalingsanmerkninger skal slettes umiddelbart når du gjør opp for deg.

  I tillegg blir det gjort en vurdering av din evne til å betale for deg, ved bruk av statistiske modeller. Slik regner de ut den historiske risikoen knyttet til personer med de samme kjennetegn som deg. Dette resulterer i noen tilfeller i en kredittscore, som gjerne er et tall mellom null og 100.

  Søker du på en jobb hvor arbeidsgiver kan be om en kredittsjekk av deg, er det likevel ikke tillatt å lagre selve kredittsjekken. Derimot kan arbeidsgiver ifølge Datatilsynet notere i personalmappen at personen er sjekket.

  Les mer jobbstoff på DinSide

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer