Mobiltelefon fra arbeidsgiver

Kan arbeidsgiveren sjekke mobilen din?

Når du har mobil gjennom jobben, kan arbeidsgiveren din i noen tilfeller be om å få sjekke innholdet. 

KAN SJEFEN SJEKKE MOBILEN DIN? Ja, hvis det er gyldige grunner til det. Foto: NTB Scanpix
KAN SJEFEN SJEKKE MOBILEN DIN? Ja, hvis det er gyldige grunner til det. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du mobil gjennom jobben, kan det føre til at arbeidsgiveren din vil be om tilgang til innholdet på mobiltelefonen din.

I noen tilfeller kan arbeidsgiveren dessuten få installert en programvare som gir arbeidsgiver tilgang til og kontroll over den ansattes jobbtelefon.

Gyldige grunner til å sjekke deg

Som Dinside har kunnet fortelle tidligere, kan arbeidsgiveren din faktisk sjekke e-posten din. Ifølge seniorrådgiver i Datatilsynet, Henok Tesfazghi, er det personopplysningsforskriftens kapittel 9 som regulerer arbeidsgivers innsynsrett i de ansattes e-postkasse, hjemmeområde, mobiltelefon og lignende.

Normalt skal arbeidstakeren varsles om et slik innsyn, med en begrunnelse om hvorfor jobben din har behov for å sjekke din info.

Men hva kan være gyldige grunner til å sjekke e-posten eller mobilen din? Her er noen eksempler:

  • Hvis du har vært lenge borte, og du kan ha mottatt viktige e-poster som har med virksomheten å gjøre - og som arbeidsgiveren trenger for å drive virksomheten.
  • Ved mistanker om grove brudd på arbeidstakerens plikter.
  • Hvis bruken av e-postkontoen gir grunnlag for oppsigelse eller avskjed, som hvis man har trakassert andre kolleger eller sendt ut spam via e-postkontoen.
  • Ved mistanker om at e-postkassen benyttes til å gjennomføre straffbare forhold, for eksempel at den ansatte laster ned eller videresender barnepornografi eller driver med ulovlig fildeling.

Programvare på mobilen din

I noen tilfeller kan arbeidsgiveren din ha behov for å installere en programvare på mobiltelefonen din, som gir arbeidsgiver tilgang til og kontroll over ansattes jobbtelefon.

Om bruken av Mobile Device Management

Eksempler på bruk av Mobile Device Management som normalt er tillatt er fjernsletting av innhold på telefonen dersom den blir frastjålet eller mistet, eller for å sette restriksjoner på telefonen om hva slags programvare arbeidstaker kan laste ned og bruke på telefonen.

Det er derimot ikke tillatt å bruke mobilovervåking for å gjøre innsyn i e-post, spore arbeidstakeren, sjekke privat innhold eller liknende, dersom det gjøres av annet enn sikkerhetsgrunner.

- Mobile Device Management er en applikasjon som normalt brukes for sikkerhetsformål, men kan også brukes til å gjennomføre innsyn i de ansattes mobil, som SMS-er, e-poster og telefonlogg, forteller Henok Tesfazghi i Datatilsynet.

Dette forutsetter at arbeidsgivers innsyn skal være rettet til det innholdet man ønsker innsyn i, det vil si at man søker etter konkrete ord og uttrykk, slik at man unngår innsyn i annet innhold.

- Innsynet skal således gjennomføres på en så skånsom måte som mulig, sier Tesfazghi. Begrunnelsen for bruk av en slik applikasjon skal være at virksomheten har et behov for og en plit til å sørge for tilfredsstillende informasjonssikkerhet på mobiltelefonene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer