Kan bekjempe fødselsdepresjon

Amerikanske forskere mener de kan ha funnet det rette våpenet, men norske forskere er skeptiske.

Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske forskere har nå funnet en metode som kan bane veien mot en kur mot fødselsdepresjoner.

De har nemlig funnet ut at mus som mangler en reseptor i hjernecellene utvikler noe som ligner depresjon etter fødsel, og mener at dette også kan være beskrivende for det som skjer med kvinner som får fødselsdepresjon.

Disse reseptorene hindrer nemlig at hjernecellene reagerer for mye på hormonforandringene som skjer i kroppen under svangerskapet, skriver BBC News.

De amerikanske forskerne avlet frem mus som hadde for få av disse reseptorene, og oppdaget at de reagerte med å bli apatiske og trekke seg unna de nyfødte barna sine.

Dette er fødselsdepresjon

 • Det kan være vanskelig å skille mellom hva som er vanlige reaksjoner på en fødsel, og hva som er mer alvorlig depresjon. Symptomer på alvorlig depresjon kan være:
 • Utmattelse og trettbarhet
 • Tristhet, nedstemthet, følelse av håpløshet
 • Konsentrasjonsproblemer, ubesluttsomhet, forvirring
 • Hukommelsestap
 • Ukontrollerbar gråt, irritabilitet
 • Stadige tanker om død eller selvmord
 • Vekttap uten slanking, eller vektøkning (trøstespising), eller økning eller reduksjon i appetitten.
 • Merkbar mindre interesse for aktiviteter som vanligvis betyr glede.
 • Mer intense opp- og nedturer
 • Mindre eller ingen interesse for sex
 • Søvnendringer: enten problemer med å få sove/eventuelt tidlig oppvåknng, eller økt søvnbehov og forlenget sovetid
 • Kombinert med:
 • Følelse av verdiløshet eller overdrevet skyldfølelse
 • Overopptatthet og engstelse for babyens velvære eller helsetilstand
 • Skyldfølelse, utilstrekkelighetsfølelse, verdiløshetsfølelse, spesielt i forhold til å føle at man har sviktet i morsrollen.
 • Redsel for å miste kontrollen eller å bli gal
 • Minsket eller ingen interesse for babyen
 • Redsel for å skade babyen
 • Når musene ble gitt et stoff som økte funksjonen av reseptorene, ble symptomene derimot dempet og færre av musebarna døde.

  Les også: Flere kvinner får fødselsdepresjon

  Ikke norsk støtte

  Den britiske professoren Dr. Delia Belelli fra Universitetet i Dundee har studert kjemiske reseptorers betydning for depresjonslidelser i to tiår. Hun sier til BBC News at disse funnene kan overføres til bekjempelse av fødselsdepresjoner og PMS.

  Norske forskere er derimot ikke like begeistrede for funnene i den amerikanske undersøkelsen.

  - Vår forskning tyder på at fødselsdepresjoner ikke er noe annerledes enn andre depresjoner, sier Anne Eskild, professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer på Universitetet i Oslo og overlege ved Ahus.

  Den norske kvinnehelseeksperten har ikke noe tro på at det er kjemiske reseptorer som er årsaken til fødselsdepresjoner, og poengterer at det er de som har hatt depresjoner tidligere som er mest utsatt.

  Malin Eberhard-Gran har skrevet en doktorgrad om fødselsdepresjoner for Folkehelseinstuttet, veiledet av Eskild.

  Hun fant ut at gravide norske kvinner har mindre sjanse for å bli deprimerte enn ikke-gravide kvinner i samme alder. Dette er fordi norske kvinner syntes å få barn når de har det bra og er ved god psykisk helse.

  Kvinner med en problematisk tilværelse har derfor en ekstra høy risiko for depresjon hvis de i tillegg er i barsel, ifølge Folkehelseinstituttet.

  Les også: Far får også fødselsdepresjon

  Skadelig for barnet

  - Det som er spesielt med fødselsdepresjoner er at det ikke bare går ut over kvinnen, men også barnet, sier Eskild til DinSide Helse.

  Dette bekreftes på Folkehelseinstituttets hjemmesider, der forsker Kari Slinning forteller at mødre som blir deprimerte kan bli innadvendt og ha problemer med å møte barnets behov for nærhet og kontakt.

  - Om dette er en vedvarende tilstand over tid kan det få alvorlige konsekvenser for barnet. Barnet kan begynne å trekke seg tilbake, og det kan føre til en forsinket utvikling både emosjonelt og kognitivt, sier Slinning.

  Men skulle du oppleve depresjonslignende symptomer før eller etter fødsel, bør du vite at det er helt vanlig og at det er hjelp å få.

  Les også: Depresjon hos mor påvirker barn

  Vanlig med humørforandringer

  - Fødselsdepresjoner er vanskelig å diagnosere nettopp fordi mange av symptomene er vanlige hos gravide kvinner, sier Eskild.

  Hun kan fortelle at kvinner som lider av fødselsdepresjoner ofte blir behandlet med samtaler i stedet for medikamenter.

  I følge Folkehelseinstituttet har tidlig identifisering av mødre med symptomer på nedstemthet og depresjon, kombinert med et oppfølgingsprogram i form av støttesamtaler, vist seg å ha positiv effekt.

  Opp til 80 prosent av alle fødende får humørskiftninger i forbindelse med graviditet og fødsel. Hovedårsaken til dette er at kroppen opplever store hormonelle forandringer når et nytt liv vokser inni den.

  Milde humørforandringer regner man med at kan inntreffe hos de fleste. Kvinnene blir som regel vekslende irritable, engstelige, på gråten og i velbefinnende. Symptomene forsvinner fort, men dersom de varer i mer enn to uker bør lege oppsøkes for å unngå mer alvorlig depresjon, skriver lommelegen.no.

  Omtrent fem prosent av norske kvinner opplever alvorlig fødselsdepresjon og i følge Eskild er forekomsten mest vanlig i tiden rett før og rett etter fødselen.

  Les også:
  Antidepressiva kan skade fosteret
  Lyver om fødselsdepresjon
  Redde mødre får sunne barn

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer