Kan bensinprisene gi rentehopp?

Økningen i bensinpriser påvirker dagens inflasjonstall. Renta vil trolig fortsette å stige.

Kan det hende at de økte bensinprisene gir oss enda dårligere råd som følge av et rentehopp? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: PHOTOPQR/LE MAINE LIBRE
Kan det hende at de økte bensinprisene gir oss enda dårligere råd som følge av et rentehopp? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: PHOTOPQR/LE MAINE LIBRE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagens tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at konsumprisindeksen (KPI) har steget med ytterligere 0,1 prosent den siste måneden, og økningen skyldes primært de høye bensinprisene. Vil dette påvirke den underliggende inflasjonen?

Styres med rente

Pengepolitikken i Norge skal sørge for en lav og stabil inflasjon. Det operative målet for pengepolitikken er en årsvekst i konsumprisene som over tid er nær 2,5 prosent.

Det virkemiddelet Norges Bank har for å holde inflasjonen lav og stabil, er styringsrenta. Blir inflasjonstallene høye, vil renta heves ytterligere. Virkningene av disse renteøkningene ser man først på sikt.

Vil renta øke?

SSBs inflasjonstall for mai viser konsumprisindeksen (korrigert for avgiftsendringer og energi) stiger med 2,3 prosent på ett år. Da Norges Bank la frem Pengepolitisk rapport i mars i år, anslo banken en prisvekst på 2,2 prosent i mai. Det betyr at inflasjonen er høyere enn Norges Banks prognoser.

Sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel holder fortsatt en knapp på at styringsrenta blir satt opp i juni.

- Inflasjonstallene var jo noe lavere enn hva vi hadde forventet, og noe av det som trakk tallene ned var flybillettprisene. Jeg vil tro at flyselskapene ikke kan fortsette å dumpe prisene, og at dette er noe som vil justeres opp igjen. Materialkostnader gikk også ned på grunn av trelastprisene. Dette kan være mer permanente endringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer