Hvor mye koster en begravelse?

Kan bli dyrt å ta farvel

Prisene varierer med flere tusen hos begravelsesbyråene. Også hvilken kommune begravelsen skal holdes, påvirker prisen.

ET SISTE FARVEL: Våre kjære skal få en verdig avskjed, men det er ikke like lett for alle pårørende å betale for begravelsen når kostnadene fort kan øke. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
ET SISTE FARVEL: Våre kjære skal få en verdig avskjed, men det er ikke like lett for alle pårørende å betale for begravelsen når kostnadene fort kan øke. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert

De fleste ønsker å markere en gravferd på en skikkelig måte med høy kvalitet, man vil selvsagt at sine kjære skal få en verdig avskjed.

Mange pårørende kan likevel få seg en dyr overraskelse dersom de ikke i forkant av begravelsen har undersøkt hvor dyr den faktisk kan bli.

Dette betaler du for

Ifølge Jan Willy Løken, administrerende direktør ved Jølstad Begravelsesbyrå, betaler man hovedsakelig for tre ting for en begravelse:

Produkter levert av begravelsesbyrået: Eksempler er kiste, program, takkekort og gravkors.

Tjenester levert av byrået: Det tidsforbruket begravelsesbyrået har på begravelsesoppdraget.

Utlegg til andre som skal bidra med noe til begravelsen: Minnesamværet kan være den største utgiftsposten, avhengig av antall fremmøtte. En kremasjonsavgift varierer mellom kommunene, noen steder er det gratis, andre steder koster det flere tusen. Dødsannonsen koster som regel noen tusen kroner. Blomster kan koste fra noen hundrelapper til over tusen kroner, og musikk kan koste flere tusen kroner.

Priseksempler

For å gi et klarere bilde av hvordan kostnadene ved en begravelse kan se ut, tar Løken utgangspunkt i en alminnelig norsk by som Kristiansand:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer