Hvor mye koster en begravelse?

Kan bli dyrt å ta farvel

Prisene varierer med flere tusen hos begravelsesbyråene. Også hvilken kommune begravelsen skal holdes, påvirker prisen.

ET SISTE FARVEL: Våre kjære skal få en verdig avskjed, men det er ikke like lett for alle pårørende å betale for begravelsen når kostnadene fort kan øke. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
ET SISTE FARVEL: Våre kjære skal få en verdig avskjed, men det er ikke like lett for alle pårørende å betale for begravelsen når kostnadene fort kan øke. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert

De fleste ønsker å markere en gravferd på en skikkelig måte med høy kvalitet, man vil selvsagt at sine kjære skal få en verdig avskjed.

Mange pårørende kan likevel få seg en dyr overraskelse dersom de ikke i forkant av begravelsen har undersøkt hvor dyr den faktisk kan bli.

Dette betaler du for

Ifølge Jan Willy Løken, administrerende direktør ved Jølstad Begravelsesbyrå, betaler man hovedsakelig for tre ting for en begravelse:

Produkter levert av begravelsesbyrået: Eksempler er kiste, program, takkekort og gravkors.

Tjenester levert av byrået: Det tidsforbruket begravelsesbyrået har på begravelsesoppdraget.

Utlegg til andre som skal bidra med noe til begravelsen: Minnesamværet kan være den største utgiftsposten, avhengig av antall fremmøtte. En kremasjonsavgift varierer mellom kommunene, noen steder er det gratis, andre steder koster det flere tusen. Dødsannonsen koster som regel noen tusen kroner. Blomster kan koste fra noen hundrelapper til over tusen kroner, og musikk kan koste flere tusen kroner.

Priseksempler

For å gi et klarere bilde av hvordan kostnadene ved en begravelse kan se ut, tar Løken utgangspunkt i en alminnelig norsk by som Kristiansand:

  • Byråets tjenester som konsultasjon, stell og nedlegging i kiste, pynting, tilstedeværelse og rydding etter seremonien, kontakt med offentlige myndigheter og transporter, kan koste fra i underkant av 10 000 kroner (nedlegging 1.080 kr.+ transport 3.065 kr. + mannskap i seremoni 1.760 kr. + byråets honorarer 3.845 kr.) til i overkant av 12.000 kroner (nedlegging 1.080 kr. + transport 3.065 kr. + mannskaper i seremoni 2.680 kr. + byråets honorarer 5.495 kr.).
  • De rimeligste kistene, som også er de vanligste å bruke, koster fra i underkant av 4.500 kroner til i overkant av 9.000 kroner.

– Stedet for gjennomføringen av begravelsen påvirker kostnadene. På landsbygda der transportetappene er lengst, er det billigst fordi NAV dekker transportkostnader over 20 kilometer. I byene er transportetappene så korte at pårørende sjelden får transportstønad fra NAV. Konsekvensen er at de korte transportene gjør en by-begravelse dyrere, sier Løken.

BOSTED SPILLER INN: Stedet for gjennomføringen av begravelse, påvirker kostnadene, forteller Jan Willy Løken, administrerende direktør ved Jølstad Begravelsesbyrå. Foto: Jølstad Begravelsesbyrå.
BOSTED SPILLER INN: Stedet for gjennomføringen av begravelse, påvirker kostnadene, forteller Jan Willy Løken, administrerende direktør ved Jølstad Begravelsesbyrå. Foto: Jølstad Begravelsesbyrå. Vis mer

Noen kommuner tar betalt for leie av kirke, prest og organist - andre ikke. Noen steder betaler pårørende kremasjonsavgift på over 5.000 kroner til kommunen, andre steder har kommunen bestemt at kremasjon skal være gratis.

– Noen steder tar lokalavisen over 5.000 kroner for en dødsannonse, mens andre ikke tar betalt, sier han.

Store kostnadsforskjeller

En gjennomsnittskostnad på en gravferd vil variere avhengig av bosted, ifølge Gunnar Hammersmark, direktør ved Virke Gravferd, begravelsesbyråenes bransjeorganisasjon.

– Alle byråer er pålagt å ha prisinformasjon på sine hjemmesider. Her skal det være en definert minimumspris og maksimumspris på en gravferd i det området hvor byrået opererer i. På den måten kan forbruker sammenligne priser mellom byråer i samme område, sier Hammersmark.

Det er små forskjeller på prisene mellom byråer i samme område, men det er store forskjeller på priser hos hvert byrå, fra minimum til maksimum.

STORE FORSKJELLER: Forskjellen på minimumspris og maksimumspris kan være betydelig hos de ulike byråene, forteller Gunnar Hammersmark, direktør ved Virke Gravferd. Foto: Virke Gravferd.
STORE FORSKJELLER: Forskjellen på minimumspris og maksimumspris kan være betydelig hos de ulike byråene, forteller Gunnar Hammersmark, direktør ved Virke Gravferd. Foto: Virke Gravferd. Vis mer

– I Osloregionen vil du finne priser fra 14.000 til 95.000 kroner, og en gjennomsnittskostand er cirka 30.000 til 50.000 kroner. Da er alle ordinære utlegg tatt med, som kiste, transport, seremoni, trykte program, blomster og annonser. Minnesamvær og eventuelt gravmonument er ikke tatt med i dette, ifølge Hammersmark.

Slik blir begravelsen rimeligere

Ethvert begravelsesbyrå skal tilby en minstepris, og da vil byråene kun ta betalt for det som er helt nødvendig.

– I en vanlig norsk by kan minimumsprisen ligge på 12.500 kroner uten seremoni og 14.260 kroner med seremoni. Da er kiste, nedlegging i kiste, kjøring, hjelp i seremonien og alt av bestillinger og meldinger inkludert, sier Løken.

Gravleggingen av en urne og gravleggingen av en kiste er likestilt i gravferdsloven. Alle har rett på en gratis gravplass i sin hjemkommune. Det er imidlertid ikke lovforbud mot å ta betalt for selve kremasjonen.

– Mange kommuner benytter denne muligheten til å fakturere en kremasjonsavgift, mens andre mener at dette strider med likhetsprinsippet og har valgt å ikke ta betalt for kremasjon. Så en kremasjon blir mange steder dyrere, ikke på grunn hvordan man gravlegger kisten eller urnen, men fordi man må betale for kremasjon for å få en urne, opplyser Løken.

Økonomisk stønad 

  • Gravferdsloven i Norge sier at alle har rett til en fri grav, uten kostnad i fredningstiden som er 20 år. Hvis man ønsker å feste graven videre, må pårørende betale en festavgift per år til kommunen. En urnegrav er billigere enn en kistegrav.
  • For å få dekket deler av en begravelse, er det er to offentlige stønadsordninger som gjelder: Behovsprøvd gravferdsstønad: Full stønad er i dag 22.723 kroner. Stønaden avkortes med utgangspunkt i avdødes økonomiske stilling ved siste ligning. (Stønaden er ikke behovsprøvd for personer opptil 18 år. Det er NAV som har alle opplysninger om kriteriene, Folketrygdlovens kap. 7. Byråene informerer kundene om denne stønaden, og de aller fleste byråene bistår pårørende med å sende disse søknadene. Transportrefusjon: Når avstand mellom dødssted og avdødes naturlige seremonisted er over 20 kilometer kan NAV refundere nødvendige transportomkostninger, utover en egenandel på 2.273 kroner, 10 prosent av full gravferdsstønad. Byråene søker NAV med fullmakt fra pårørende.
  • Å få en begravelse på statens bekostning er svært få forunt. Det er offentlig kjente personer, og det er regjeringen som avgjør dette.

Forbrukerrådets tips

Før du velger begravelsesbyrå, er det lurt å sette deg inn i hvilke rettigheter du har, og hvilke krav du skal stille.

SJEKK HVA DU HAR KRAV PÅ: Det råder Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver hos Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet.
SJEKK HVA DU HAR KRAV PÅ: Det råder Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver hos Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet. Vis mer

Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver hos Forbrukerrådet, understreker at du skal finne prisene på nettsidene til byrået, og de er dessuten pålagt å tilby en prisliste ved første kontakt.

– Før dere inngår en avtale, skal du få et skriftlig tilbud. Byråene skal opplyse om en minstepris, og den skal dekke det nødvendigste av forberedelser, tilrettelegging og bestilling av varer og tjenester, sier Skogly.

Forbrukerrådet anbefaler å være tydelig i ønskene overfor byrået for å unngå misforståelser, og sørge for at alt som er viktig er skriftlig.

Her er Skoglys tips:

  1. Ønsker du å gjøre noe selv?
  2. Sjekk om du har rett på økonomisk bistand fra NAV eller fagforening.
  3. Sjekk med flere byråer for tjenester og priser.
  4. Klag til byrået hvis du ikke er tilfreds med tjenesten.
  5. Klag til Forbrukerrådet hvis du ikke kommer til enighet med begravelsesbyrået.

– Hvis du ikke er fornøyd med byrået, bør du si ifra med en gang, så kan de kanskje ordne opp. Hvis ikke, kan du klage til dem skriftlig, og løser det seg ikke, kan Forbrukerrådet megle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer