Kan bli forbudt for deg under 18

Solskader for yngre øker, og strålingsmyndighetene vil ha 18-års grense på solarium.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenske strålevernmyndigheter har siden 2005 gjennomført studier av svenskenes solvaner. Årets studie viser en alarmerende økning av solskader blant unge mennesker.

Mens 17 prosent oppga at de fikk en solforbrenning etter benyttelse av solarium i 2006, er tallet for 2008 nesten fordoblet: Mer enn hver tredje 18-24-åring som solte seg i solarium i 2008, rapporterer at de ble solbrent. Dette skriver Svenska Dagbladet i dag.

- Det er ikke så stor forskjell på hva vi ser i Norge, forteller Avdelingsdirektør Gunnar Saxebøl i avdeling strålevern og sikkerhet ved Statens strålevern. Vi får også rapporter om unge som forbrenner seg i norske solarier også, sier Saxebøl til DinSide.

Stengte 17 solarier på stedet

Solforbrenning er farlig spesielt for unge, da dette kan føre til hudkreft senere i livet. Det finnes flere typer hudkreft, hvor malignt melanom er den farligste. Ifølge de ferskeste tallene fra Kreftregisteret, ble 1.192 mennesker i Norge rammet av føflekkreft i 2007, og 1.418 mennesker ble rammet av andre typer hudkreft.

Hva synes du om 18-årsgrense på solarier og stenging av ubetjente solstudioer? Del dine meninger med andre i debattforumet nedenfor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer