Engangsplast

Kan bli forbudt

Miljødirektoratet anbefaler forbud mot engangsplast.

ENGANGSPLAST: Miljødirektoratet ønsker et forbud mot engangsplast. Foto: Mostphotos
ENGANGSPLAST: Miljødirektoratet ønsker et forbud mot engangsplast. Foto: Mostphotos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Miljødirektoratet varsler i en pressemelding i dag at de anbefaler forbud mot engangsprodukter av plast, som de mener enkelt kan erstattes med engangsprodukter i andre materialer, eller materialer som kan brukes om igjen.

Anbefalingen går ut på å forby disse plastproduktene fra juli neste år.

Engangsproduktene som vil omfattes av et slikt forbud, er:

bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner, i tillegg til take-away matbeholdere og drikkebegre som er laget av isopor (ekspandert polystyren).

Kilde:
Miljødirektoratet

En utredning konsulentselskapet Mepex har gjort på oppdrag for Miljødirektoratet, sier at forbudet kan redusere bruken av slike engangsprodukter i Norge med 1,9 milliarder enheter i året.

– Hensikten med forbudet er å bidra til mindre forsøpling av plast i naturen og forhindre at plasten havner på avveie og skader dyr som får den i seg. Vårt forslag samsvarer med krav i EUs direktiv om plastprodukter, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i en pressemelding.

Kan bli ytterligere reguleringer

Før sommeren sendte Miljødirektoratet Klima- og miljødepartementet en plan for å vurdere ytterligere reguleringer av plastprodukter, som også vil ta hensyn til EUs direktiv om plastprodukter, opplyses det i pressemeldingen.

På oppdrag fra departementet vil direktoratet nå vurdere mulige virkemidler for flere plastprodukter, som inkluderer mulige merkekrav og nye ordninger for utvidet produsentansvar for en rekke engangsprodukter

Startet utredning i 2019

På vårparten i 2019 uttalte miljøvernminister Ole Elvestuen (V) at Regjeringen ønsker å forby engangsplast i 2020 og ga Miljødirektoratet i oppdrag å utrede en forskrift med mål om en høring høsten 2019.

– Disse gjenstandene er det ingen grunn til å ha i plast. Derfor vil vi forby det, og prøve å få et forbud på det før neste sommer, sa Elvestuen den gang til NRK.

WWF, Verdens naturfond, er svært positive til forslag.

– Dette liker vi! Forbudet mot unødvendig engangsplast er noe WWF har jobbet for lenge. Det er mange plastprodukter som ikke trengs i dagens samfunn, produkter der både forsøplingsfaren er stor og der man har fullgode alternativer allerede, som Q-tips og engangsbestikk, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond, i en kommentar til Dinside.

Hun legger til:

– For å lykkes med å skape en ekte sirkulær økonomi for plasten - og å stanse forsøplingen av naturen - trengs det at vi blir plastsmarte. Det er helt avgjørende at myndighetene gir produsentene ansvaret for plasten de setter ut på markedet, helt fra produksjon og til avfallshåndtering og opprydding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer