Kan bli høy strømpris til vinteren

Nå går strømprisen samme vei som bensin- og matvareprisene. Opp. Opp. Opp.

Publisert
Sist oppdatert

Kraftleverandørene handler nå strøm til over 70 øre per kilowattime i januar-mars 2009. Det indikerer en høy strømpris til vinteren.

- Ja, med normale nedbørsmengder ligger det an til en høy strømpris denne vinteren, selv om vannmagasinene i Norge er nesten fulle, sier markedssjef Jan Jansrud i Gudbrandsdal Energi til NTB. Han forklarer dette med at kullprisen styrer markedet og at prisen på kull har steget mye, samtidig som prisen på olje og gass har gått i været.

Nå går prisene oppover

Setter standard

En viktig forklaring på den høye kullprisen, er at Kina har gått fra å være kulleksportør til å bli kullimportør.

- I Norge setter prisene i Europa mer og mer standard for energiprisene i Norge, også prisen på strøm. Etter hvert som kabelnettet til kontinentet blir bedre utbygd, vil vi oppleve helt like priser, sier Jansrud.

I det siste har prisen på strøm i det norske markedet gått opp uke for uke, selv om det er midt på sommeren og vannet snart flommer over i kraftverkenes magasiner. Om bunnen allerede er passert, tør Jansrud ikke si noe om.

- Det som kan endre prisutviklingen i det finansielle markedet, er store mengder nedbør som vil bety en god del for prisbildet. Om vi får en nedbørrik ettersommer og høst, vet vi jo ikke. Vi vet heller ikke hvordan vinteren blir, om den blir kald og tørr, eller mild og fuktig, sier Jansrud.

Bygg energivennlig: Her er huset uten strømutgifter

Store forskjeller

Spare strøm?

Olje- og energiminister Åslaug Haga gir deg sine tre beste strømsparetips.


Konkurransetilsynets oversikt viser en annen stor forskjell på strømprisene nå, sammenlignet med for ett år siden. Forskjellen i pris selskapene mellom er mye større nå enn den var for ett år siden. Lavest på variabel strøm blant de landsdekkende leverandørene ligger Vitel AS med 21,73 øre per kilowattime, tett fulgt av Total Energi og Ustekveikja Energi. Høyest ligger Luster Energiverk med en pris på 35,50 øre per kilowattime.

For ett år siden var det bare 2 øre forskjell på billigste og dyreste leverandør. I år er forskjellen nesten 14 øre. Det betyr at det kan være smart for mange å vurdere leverandørbytte.

For den som vil møte vinteren med fastprisavtale, er de tre billigste Fitjar Kraftlag (61,00 øre/kWh), Gudbrandsdal Energi (64,90 øre kWh) og Valdres Energiverk (65,13 øre/kWh).

Vitel AS har lavest påslag på markedspris (spot) av leverandørene, Påslaget er på 0,75 øre/kWh.

Nyttig på DinSide: Finn billigste strømleverandør

Midtnorsk pristopp


Selv om strømprisen i Norge er i ferd med å bli mer og mer lik prisen på strøm i Europa, er forskjellene internt i Norge store.

Strømmen er billigst i Sør-Norge, og betydelig dyrere i Midt- og Nord-Norge. Slik har det nå vært i flere måneder.

Den siste uka var spotprisen på den nordiske kraftbørsen Nord Pool helt oppe i 47 øre/kWh i Midt-Norge, mens tilsvarende pris i Sør-Norge var 27 øre/kWh. I Nord-Norge var prisen 45 øre/kWh.

For strømkunder med spotprisavtale i Midt- og Nord-Norge, gir dette store utslag på strømregningen. Ingen vet hvor lenge denne situasjonen kommer til å vare ved.

Skal utjevne strømprisene: Nå blir strømmen dyrere i Sør

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer