Fylle drivstoff i Sverige

Kan bli knallpriser

EU-kommisjonen foreslår å gi Sverige mulighet til å midlertidig fjerne skatten på bensin og diesel, ifølge TT.

KAN FJERNE SKATTER: Sverige kan få muligheten til å midlertidig fjerne skatt på bensin og diesel, ifølge nyhetsbyrået TT. Illustrasjonsfoto: Beate Oma Dahle / NTB
KAN FJERNE SKATTER: Sverige kan få muligheten til å midlertidig fjerne skatt på bensin og diesel, ifølge nyhetsbyrået TT. Illustrasjonsfoto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er snakk om en periode på minst tre måneder der Sverige kan få slippe energiskatt, går det fram av et dokument sendt fra EU-kommisjonen til EUs ministerråd, som nyhetsbyrået har fått tilgang til.

TT skriver videre at det ventes en beslutning fra ministerrådet, der representanter fra unionens 27 medlemsland sitter, innen kort tid.

Om de får tilbudet og den nye høyreregjeringen, som kom med valgløfter om lavere priser, sier ja, vil skatten på bensin angivelig kunne minkes med mer enn tre svenske kroner per liter medregnet moms, og med mer enn én krone literen for diesel.

Bakteppet er at Riksdagen i vår diskuterte å både midlertidig og permanent senke energiskatten på bensin og diesel. Regjeringen fikk da i oppdrag å be om svar fra EU på om de får oppheve energiskatten.

Finansminister Mikael Damberg rådet da de folkevalgte til å ikke skrote skatten helt, og argumenterte med at det ville bli en lang vei med usikker slutt. Regjeringen ønsket heller å kompensere alle bileiere direkte med en tusenlapp, 1.500 kroner til bileiere på landsbygda.

Riksdagen sa imidlertid nei, og tvang Damberg til å spørre EU om midlertidig unntak. EU-svaret ventes mens Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna og Sverigedemokraterna sitter midt i forhandlinger om budsjett og regjeringsplattform.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.