Kredittkjøp

Kan bli kostbart

Dette må du vite om delbetaling.

DELBETALING: Å dele opp betalingen med kredittkort kan fort bli mer kostbart. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
DELBETALING: Å dele opp betalingen med kredittkort kan fort bli mer kostbart. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Når man betaler med kredittkort har man som regel muligheten til å fordele betalingen over flere måneder. Dette kan for noen være gunstig ettersom det gir en økonomisk fleksibilitet. På en annen side kan det føre til ekstrautgifter.

Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, forklarer til DinSide at jo lengre tid du bruker på å betale tilbake lånet, desto dyrere blir totalsummen.

Et viktig begrep i denne sammenhengen er effektiv rente, som altså er totalprisen du betaler for lånet, inkludert alle gebyrer og ekstra kostnader.

- Det aller billigste er å ikke bruke kortet mer enn det man kan betale tilbake neste måned, sier han og fortsetter:

- Med en gang du velger delbetaling, løper rentene.

Klar oppfordring

I disse dager har noen gjerne fått igjen på skatten, og neste måned kommer feriepengene. I lys av dette har Gundersen et klart råd dersom du har ubetalt gjeld.

- Betal ned saldoen du har. Har du ekstra penger, er det om å gjøre å kvitte seg med den dyre gjelden, råder forbrukerøkonomen.

Gundersen som også er kjent fra TV-programmet «Luksusfellen», forteller om et dyrt eksempel på delbetaling med kredittkort han har vært vitne til.

Det var nemlig en i Luksusfellen som kjøpte seg en TV for rundt 17 000 kroner på delbetaling over fem år. Etter noen måneder solgte han TV-en, men beløpet fortsatte å vokse. Etter en periode med gebyr og strafferenter, endte totalsummen på rundt 42 000 kroner.

- Det som er faren med å bruke kredittkort, er om du ikke har tenkt over når du skal betale tilbake, sier han.

Gundersen understreker at det er viktig å ha en plan for nedbetaling når man bruker kredittkort.

Blir dyrere

Når man velger delbetaling og betaler minstebeløpet hver måned, vil saldoen hele tiden vokse.

- Da kan det bli stadig vanskeligere å kvitte seg med saldoen, sier han.

Det kan derfor lønne seg å sette av penger i en buffer til tider hvor det er litt knapt med penger eller noe uventet skjer.

- Kredittkort er en dyr buffer, fastslår Gundersen.

Slik er renta

Det er viktig å skille mellom nominell og effektiv rente. Den nominelle renta er den som oppgir hva du må betale for å ha et lån i ett år før gebyr og andre omkostninger legges til.

Dermed vil den nominelle renta alltid være lavere enn den effektive renta - som altså er inkludert alle gebyr og ekstra kostnader. Den effektive renta kan variere basert på beløp.

Vi har sjekket hvordan det ser ut i praksis hos noen av kredittkortaktørene:

Dersom du har en nedbetaling av 15 000 kroner over 12 måneder, starter renta på 33,87 prosent hvis du har Eurocard Gold. Dette utgjør en kostnad på 2334 kroner, og totalsummen vil da være 17 334 kroner.

Ved kredittkort fra Bank Norwegian starter renta på 23,1 prosent av 15 000 kroner over 12 måneder. Da får du en kostnad på 1764 kroner, som utgjør totalt 16 764 kroner.

Renta er på 21,27 prosent hos American Express Basic Card av 15 000 kroner over 12 måneder. Kostnaden her er derfor 1607 kroner, med en totalsum på 16 607 kroner.

Eurocard Gold har rentefrihet i 45 dager. Kredittkort fra Bank Norwegian har rentefri kreditt inntil 45 dager, ifølge nettsida. Også American Express’ Basic-kort har rentefritt opptil 45 dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer