Kredittkjøp

Kan bli kostbart

Dette må du vite om delbetaling.

DELBETALING: Å dele opp betalingen med kredittkort kan fort bli mer kostbart. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
DELBETALING: Å dele opp betalingen med kredittkort kan fort bli mer kostbart. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Når man betaler med kredittkort har man som regel muligheten til å fordele betalingen over flere måneder. Dette kan for noen være gunstig ettersom det gir en økonomisk fleksibilitet. På en annen side kan det føre til ekstrautgifter.

Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, forklarer til DinSide at jo lengre tid du bruker på å betale tilbake lånet, desto dyrere blir totalsummen.

Et viktig begrep i denne sammenhengen er effektiv rente, som altså er totalprisen du betaler for lånet, inkludert alle gebyrer og ekstra kostnader.

- Det aller billigste er å ikke bruke kortet mer enn det man kan betale tilbake neste måned, sier han og fortsetter:

- Med en gang du velger delbetaling, løper rentene.

Klar oppfordring

I disse dager har noen gjerne fått igjen på skatten, og neste måned kommer feriepengene. I lys av dette har Gundersen et klart råd dersom du har ubetalt gjeld.

- Betal ned saldoen du har. Har du ekstra penger, er det om å gjøre å kvitte seg med den dyre gjelden, råder forbrukerøkonomen.

Gundersen som også er kjent fra TV-programmet «Luksusfellen», forteller om et dyrt eksempel på delbetaling med kredittkort han har vært vitne til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.