Kan bli tre ganger så dyrt

Pass godt på når du handler fra utlandet.

Netthandelen øker, men ikke alle kjenner reglene for innførsel av varer. Foto: Per Ervland
Netthandelen øker, men ikke alle kjenner reglene for innførsel av varer. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske kronen er tilbake i slag for de som er glad i å handle fra utlandet, men selv om utenlandsk valuta igjen føles billig, bør du vite hva du gjør før du bestiller varer fra for eksempel USA.

For det første bør du merke deg 200-kronersgrensen, som utløser norsk merverdiavgift på 25 prosent på de varene du kjøper. For det andre bør du undersøke om varene du bestiller er tollbelagt. For må du betale toll, må du betale moms av tollen også. Du må altså legge på frakt, moms, eventuell toll og eventuell moms av toll før du finner totalprisen på produktet.

Se: Dobbel pris på netthandel

Elektronikk ble rådyrt

En av våre lesere reagerte kraftig da han bestilte en lader fra nettbutikken Mytrendyphone.no og endte opp med å betale det tredobbelte for varen. Nettbutikken holder nemlig til i Danmark, ikke i Norge, og dermed ballet det på seg med toll og avgifter innen kunden hadde fått regningen.

En strømforsyning til en HP Laptop kostet bare 278 kroner i nettbutikken, men på totalen kom regningen på 886,50 kroner. Fordi nettbutikken er dansk måtte varen innom tollbehandlingen hos Posten. Fakturaen fra Posten kom på 624,50 kroner for fortolling, merverdiavgift og behandlingsgebyr. Totalt kom regningen på 886,50 kroner.

Les mer om denne saken

Klær får et realt påslag

Bestiller du for eksempel en jeans fra USA til 100 USD, som med dagens kurs tilsvarer 585 norske kroner, skal du i teorien betale 62,60 kroner i toll og 161,90 kroner i moms på varen. I tillegg kommer eventuell frakt. Ved postlevering kommer i tillegg et fortollingsgebyr til Posten på kr 103. Dette betyr at buksene fort kan bli 55 prosent dyrere enn opprinnelig utsalgspris.

Men du KAN gjøre gode kjøp

Alkohol kan importeres, men det koster

Privatinnførsel av alkohol ble tillatt fra 1. juli i år. Det betyr at du kan bestille fra utlandet i stedet for å handle på Vinmonopolet dersom du er på jakt etter en spesiell type vin eller sprit. Er du derimot først og fremst ute etter å spare penger, bør du sette deg nøye inn i reglementet.

Du har lov til å bestille alkohol i utlandet til privat bruk, men du må da betale ordinære avgifter for hele partiet (ingen avgiftsfri kvote). Du kan henvende deg til Tollvesenet for å fortolle varene, eller du kan overlate fortollingen til en speditør.

Hvis du bestiller en flaske vin (0,7 liter) fra utlandet, skal du betale 2,71 kroner per liter i alkoholavgift. I tillegg må du betale 35 kroner i toll for denne flasken og et ekspedisjonsgebyr. Dermed blir en vinflaske på for eksempel 70 kroner raskt 100 prosent dyrere enn antatt.

Les mer om privatinnførssel av alkohol

Vit hva du gjør

Det er fullt mulig å gjøre gode kjøp i utenlandske nettbutikker, men du bør vite hva du gjør. Er du usikker på hva du kommer til å betale for en vare, anbefaler vi DinSides importkalkulator. Her finner du enkelt ut hva du vil betale når varen ender opp hos deg.

Stor pristest på frakt av varer

Har du gode tips om netthandel? Delta i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer