Kan bli verre enn ølbriller

Menn som drikker mye øl kan risikere å miste synet, viser ny studie.

Eldre menn som drikker mye har større risiko for å bli rammet av øyesykdommen "Aldersrelatert Macula Degenerasjon".  Foto: Colourbox.com
Eldre menn som drikker mye har større risiko for å bli rammet av øyesykdommen "Aldersrelatert Macula Degenerasjon". Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hiver du nedpå fire øl om dagen risikerer du ikke bare å utvikle en kraftig ølmage, høyt alkoholinntak kan også skade synet. Det viser en studie av australske menn publisert i den australske avisa The Age.

Les også: Alkohol krymper hjernen din

Øl er verst

Aldersrelatert Macula Degenerasjon (AMD), en øyesykdom der den gule flekken (macula) sentralt i netthinnen er svekket, er ifølge Norges Blindeforbund den vanligste årsaken til sterk synshemning hos personer over 50 år, men den finnes også hos yngre personer.

Nå viser den australske undersøkelsen at risikoen for å få sykdommen er mye større for de som drikker mye alkohol, og da spesielt øl.

-Våre undersøkelser viste at høyt inntak av alkohol, mer en fire drinker om dagen, tredoblet risikoen for å bli rammet av AMD, sier Dr. Elaine Chong ved Royal Victorian Eye and Ear Hospital.

De som drakk mye øl hadde seks ganger så stor risiko for å utvikle sykdommen.

Ifølge forskning.no har forskere fra England og Australia tidligere påvist sammenhengen mellom røyking og risikoen for å bli blind. Røykere har hele fire ganger så stor risiko for å bli blinde som følge av en AMD.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer