Kan boligen selges som den er?

Hva betyr det for deg som boligkjøper at boligen selges som den er? De fleste som har solgt eller kjøpt bruktbil vet at denne klausulen i stor grad fratar selgeren ansvar for feil og mangler. Heldigvis gjelder dette ikke for boligselgere.

Publisert

- Det er greit nok at boligselger velger å ha med at boligen selges "som den er" i kontrakten, sier professor dr. juris Kåre Lilleholt ved Universitetet i Bergen.

Ifølge Lilleholt står boligselgeren bedre stilt enn hvis klausulen om at boligen selges "som den er" ikke er med i kontrakten.

Selger har uansett ansvar

- Klausulen "selges som den er" gjør det vanskeligere for kjøper i ettertid å påberope mangler og feil ved boligen, men selger kan uansett ikke komme seg utenom avhendingslovens § 3-9, understreker Lilleholt.

Fra avhendingsloven henter vi § 3-9. Den lyder som følger:

§ 3-9. Eiendom solgt "som den er" e.l. Selv om eiendommen er solgt "som den er" eller med lignende generelle forbehold, har eiendommen likevel mangler der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8.Eiendommen har også mangel dersom den er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen og forholdene ellers.

Hva er vesentlig?

Paragrafene 3-7 og 3-8 forteller at dersom selger har tilbakeholdt vesentlige opplysninger (§ 3-7) eller gitt uriktige opplysninger av vesentlig betydning for handelen så kan kjøper påberope en mangel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer