Kameraovervåking:

Kan butikken overvåke deg i prøverommet?

Enkelte steder er det ikke greit med kameraovervåking. Eller ...?

KAMERA I PRØVEROMMET? Områder som regnes som private kan ikke kameraovervåkes. Prøverommet på bildet er kun til illustrasjon. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix/Hanna Sikkeland
KAMERA I PRØVEROMMET? Områder som regnes som private kan ikke kameraovervåkes. Prøverommet på bildet er kun til illustrasjon. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix/Hanna Sikkeland Vis mer
Publisert

Da Dinside nylig støtte på plakaten med «Videobeskyttet område» inne på et prøverom, ble vi ganske så skeptiske. Blir vi filmet ...mens vi skifter?? Og er det lov?

Svaret på begge spørsmålene viste seg, heldigvis, å være «nei».

Her er det ikke lov med overvåking

Det er nemlig en del områder hvor bruk av overvåkingskamera ikke er tillatt.

- På steder hvor situasjoner kan defineres som hjemlige eller private, er det ikke tillatt med kameraovervåking, forteller Guro Skåltveit, senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet til Dinside.

Eksempler på dette er det allerede nevnte prøverommet, men også hotellrom, offentlige toalett og garderober hvor det vil være naturlig at noen skifter.

Det samme kan også i noen tilfeller gjelde andre områder som man ser på som sensitive - uten at det involverer å skifte eller kle av seg. Skåltveit nevner som eksempel venterommet på et legekontor.

Derimot vil det kunne være tillatt med kameraovervåking i området utenfor avlukkene, eller i fellesområdet på et offentlig toalett - så lenge det ikke vil være naturlig å skifte der eller det oppleves som et relativt privat område.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer