Kan dette få deg til å kutte røyken?

Det er ikke lenger bare din skyld at du blir sugen på en sigarett.

FORBUD: Et røykeforbud er noe helt annet enn et snusforbud, ifølge juristene Dinside har snakket med. Foto: COLOURBOX
FORBUD: Et røykeforbud er noe helt annet enn et snusforbud, ifølge juristene Dinside har snakket med. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver femte innbygger i Norge over 16 år røyker daglig. Ved starten av hvert eneste år prøver tusenvis av røykere å stumpe røyken. Men mange mislykkes, og begynner å røyke igjen.

Og det er virkelig en kamp å slutte: En ny undersøkelse viser at over tre firedeler av røykere (78 prosent) i Norge har gjort minst ett forsøk på å slutte, og nesten to tredeler (64 prosent) har forsøkt å slutte opptil tre ganger.

Les også: Dette gjør deg enda mer avhengig

Undersøkelsen, som analyseselskapet YouGov har utført på vegne av legemiddelselskapet Pfizer for å avdekke folks holdninger til røyking og røykeslutt, viser at de kjente metodene som tas i bruk for å slutte å røyke sjelden fører til en røykfri hverdag. Eksperter mener det må legger et «nytt verktøy i verktøykassa» for å få folk til å slutte.

Røyken planter et slags datavirus i hjernen, sier norsk ekspert. Hvordan skal man da klare å slutte å av egen vilje? Les mer om hva han sier lengre ned i artikkelen.

Mest brukte metodene

Norske røykere prøver å stumpe røyken hovedsakelig ved hjelp av tre forskjellige metoder, ifølge undersøkelsen. Flesteparten prøver å slutte gjennom ren viljestyrke, til tross for at undersøkelser viser at cirka bare tre prosent er røykfrie etter et år. Mange prøver også å få til en røykfri hverdag gjennom avvenning av tobakk (å gradvis redusere antall sigaretter) eller ved hjelp av nikotinerstatningsmidler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer