Coronaviruset

Kan du avbestille festen, håndverkeren eller konsertbilletten?

Hvem tar regninga om festen, håndverkeren eller konsertbilletten må avbestilles på grunn av coronaviruset?

AVLYST? Har du bestilt mat og lokale, men må avlyse på grunn av coronasituasjonen? Eller kanskje du skulle ha håndverkere til en jobb som du nå ikke lenger ønsker å gjøre? Avtalevilkårene vil i stor grad bestemme om du kan avbestille og slippe unna uten å betale. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
AVLYST? Har du bestilt mat og lokale, men må avlyse på grunn av coronasituasjonen? Eller kanskje du skulle ha håndverkere til en jobb som du nå ikke lenger ønsker å gjøre? Avtalevilkårene vil i stor grad bestemme om du kan avbestille og slippe unna uten å betale. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er usikre tider: Arbeidsledigheten er rekordhøy, myndighetene har forlenget perioden med massive innskrenkinger på hva vi kan gjøre og hvem vi kan omgås og hyttepåska er avlyst for de aller fleste.

Noen forsikringsselskaper har åpnet for at du allerede nå kan avbestille reiser i sommerferien, og få dette dekket på reiseforsikringen. Og ifølge en avstemming på Dinside er det hele 91 prosent av leserne som nå vurderer å avbestille sommerens reiser.

Men hva med bryllupsfesten, konfirmasjonen, dåpen, jubileet eller familiefesten?

Hva med håndverkeren du hadde bestilt, men som du nå kanskje verken har anledning til å slippe inn i huset ditt - eller anledning til å betale nå?

Eller hva med konsert-, festival- eller teaterbillettene?

Kan du avbestille? Og hvem tar regninga?

Avbestilling av festen

Vi har allerede lest historier om folk som har avlyst bryllupsfesten på grunn av situasjonen med coronaviruset. Kirka har utsatt konfirmasjoner der dette skulle ha vært avholdt i vår.

Så hva skjer med lokalet du har leid og cateringmaten du har bestilt? Kan du kreve å avbestille? Og må man regne med å fremdeles måtte betale?

Pia Cecilie Høst, leder av Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, sier til Dinside at det er avtalen som vil avgjøre om du kan avbestille og under hvilke vilkår dette vil skje - men hun understreker også at det er urimelig om kunden skal sitte igjen med hele regninga.

- Det er i utgangspunktet avtalen som er avgjørende for om du har rett til å avbestille eller ikke. Noen steder er det mulighet til å avbestille mot et gebyr som blir høyere jo nærmere datoen for arrangementet man kommer, sier Høst, og poengterer:

- Vi mener at det ikke er rimelig at det er forbrukeren som skal sitte igjen med hele regningen.

Høst tror vi nok vil få se flere og flere av denne problemstillingen fremover.

- Og vi er bekymret for at forbrukere som allerede er en presset situasjon økonomisk, for eksempel som følge av permitteringer, vil bli sittende igjen med økonomiske tap, sier hun.

Ifølge forsikringsselskapet If er det heller ingen forsikring som kan hjelpe med å dekke eventuelle økonomiske tap i denne situasjonen.

- For avlysning av selskap som bryllup, dåp, konfirmasjon eller andre feiringer er det dessverre ingen dekninger. Det samme gjelder også andre avtaler som må utsettes. Vi anbefaler at man tar kontakt med den avtalen er inngått med for å forsøke å komme til gode løsninger i en vanskelig tid for oss alle, sier informasjonssjef i If, Sigmund Clementz,

Avbestilling av håndverkeren

Det passer kanskje dårlig å ha huset fullt av håndverkere når du og hisets fire barn har hjemmekontor og hjemmeskole. Eller kanskje du til og med sitter i karantene eller isolasjon.

Hva da med håndverkeren du har bestilt? Kan du avbestille?

Ifølge Forbrukerrådet, ligger også dette svaret i avtalen.

- Ved kontrakt med håndverker om ulike typer arbeid gir håndverkertjenesteloven deg adgang til å avbestille oppdraget, sier Høst.

- Dersom deler av tjenesten er utført før du avbestiller, kan håndverkeren kreve at du dekker utgiftene for den utførte delen av oppdraget. Du slipper i utgangspunktet å betale noe dersom du avbestiller før arbeidet er påbegynt, men hvis håndverkeren får et tap som skyldes avbestillingen, kan han kreve at du dekker tapet, forteller Høst videre.

Dette kan ifølge Høst være at håndverkeren for eksempel har kjøpt inn materialer eller deler som han ikke kan bruke til andre tjenester.

Hva med arrangementer?

Og hva med arrangementer man for eksempel har bestilt billetter til? Er dette noe man kan få refundert, dersom arrangementet blir avlyst - eller man selv bestemmer at man ikke ønsker å dra, for eksempel til arrangementer som ligger litt frem i tid?

- Dersom et arrangement blir avlyst som følge av corona, vil rettighetene variere. Utgangspunktet er at om du har betalt for et arrangementet og det ikke gjennomføres, vil du ha rett til å få pengene dine tilbake, sier Høst.

Men her kan det være forbehold i avtalen som kan gjøre at dette ikke gjelder deg. Dette vil være en såkalt «force majeure»-klausul, som altså handler om omstendigheter utenfor arrangørens kontroll.

- Mange store aktører har forbehold i sine vilkår om at de ikke refunderer billetter dersom årsaken er forhold utenfor arrangørens kontroll. Korona regnes som utenfor arrangørers kontroll. Andre aktører har ikke dette forbeholdet, og man vil da kunne ha krav på refusjon, sier Høst.

Hun understreker at du selv må undersøke vilkårene for kjøpet ditt. Dette er informasjon du ofte kan finne på nettsidene til aktøren, og som kan gi deg svar på om du kan be om penger tilbake eller ikke.

- I noen tilfeller tilbyr arrangøren at arrangementet flyttes. For en del kan dette være et fullgodt alternativ. Erstatning for andre utgifter du har hatt, som for eksempel reise og transport til arrangementet, vil du ikke kunne kreve dekket, dersom coronaviruset er årsak til avlysningen. Dette gjelder uansett hva som står i vilkårene, sier Høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer