Kan du bli stiv av skrekk?

Eller dø av hjertesorg?

STIV AV SKREKK: Vanligvis brukes uttrykket om at du kan bli handlingslammet av frykt. Stivnede ledd er imidlertid også et kjent symptom ved alvorlige psykiske lidelser.  Foto: colourbox.com
STIV AV SKREKK: Vanligvis brukes uttrykket om at du kan bli handlingslammet av frykt. Stivnede ledd er imidlertid også et kjent symptom ved alvorlige psykiske lidelser. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har gjerne hørt uttrykket «stiv av skrekk»? Eller at noen «døde av hjertesorg»?

Men er dette mulig? Kan sterke følelser forårsake slike reaksjoner?

10 myter om helse

Ei ny bok, The Medicine Cabinet of Curiosities: An Unconventional Compendium of Health Facts and Oddities, From Asthmatic Mice to Plants That Can Kill, har svaret, skriver AOL Health.

Går det an å bli stiv av skrekk?

Katatoni – lammelse uten noen tilsynelatende fysisk årsak – kan være et symptom på alvorlige psykiske lidelser som forstyrrer sentralnervesystemets funksjon. Blant annet ved schizofreni og visse former av bipolar lidelse. Lemmene stivner i fastlåste stillinger for lengre perioder. Hvis symptomet sprer seg til hele kroppen, kalles det katalepsi.

Åtte råd mot flyskrekk

Katatoni kan utløses av frykt, ifølge AOL Health. En studie fra 2004 antyder at reaksjonen opprinnelig fungerte som et forsvar mot å bli spist av andre dyr. I dag kan imidlertid lammelsen utløses av andre former for frykt eller angst.

Skummel film? Ikke lukk øynene!

I dyreverdenen finner vi en spesiell rase med geiter som stivner når de blir skremt. Plutselige bevegelser som gjør geitene redde, får dem gjerne til å velte over på siden - og det ser ut som om de har besvimt, skriver Illustrert Vitenskap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer