Bytte vin på Vinmonopolet:

Kan du bytte vin på polet?

Fått vin du ikke liker? Den kan du med stor sannsynlighet bytte til noe annet - eller du kan få pengene tilbake.

KLART DU KAN BYTTE VINGAVEN: Fått rødvin men liker helst prosecco? Eller kanskje aller helst øl eller alkoholfritt? Du kan bytte hyllevarer fra Vinmonopolet, også uten å fremvise kvittering (selv om de helst ser at du har en). Foto: Kristin Sørdal
KLART DU KAN BYTTE VINGAVEN: Fått rødvin men liker helst prosecco? Eller kanskje aller helst øl eller alkoholfritt? Du kan bytte hyllevarer fra Vinmonopolet, også uten å fremvise kvittering (selv om de helst ser at du har en). Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fått rødvin i gave, men drikker helst hvitvin? Eller øl? Eller kanskje du ikke liker alkohol i det hele tatt?

Da kan du ta med flaska og bytte den på Vinmonopolet - og nei, du må ikke ha kvittering.

– Du kan ikke bytte brennevin

I utgangspunktet kan du bytte alle slags varer kjøpt på Vinmonopolet, med unntak av brennevin.

– Dette med brennevin gjør vi på grunn av metanolfare. Dermed kan man bytte varer med alkoholprosent under 22 volumprosent alkohol, forteller Halvor Bing Lorentzen, kommunikasjonsdirektør i AS Vinmonopolet.

Dette står også opplyst på kvitteringen fra Vinmonopolet, som du kanskje har sett dersom du har tatt en kikk på den.

Og når det kommer til kvittering: Har du fått ei flaske i gave, er det ikke sikkert at du har kvittering - og det er heller ikke sikkert at du har lyst til å spørre giveren av flaska om en kvittering.

PAPPVIN: Er du i tvil om den åpnede pappvinen du har i kjøleskapet eller på benken fortsatt kan drikkes? Pappvin har relativt lang holdbarhet, ifølge Vinmonopolets eksperter. Video: Berit B. Njarga / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Bør ha kvittering. Men du ikke …

Ifølge Lorentzen, er det ønskelig at du kan framvise en kvittering, men det er ikke noe du må ha:

– Regelen vår sier at man bør vise kvittering for kjøp ved retur av varer, sier Lorentzen til Dinside.

Vi har imidlertid selv byttet vin hos Vinmonopolet, uten å vise kvittering - og uten å bli spurt om kvittering. Om dette sier Lorentzen at han kun kan henvise til det som står i reglene hos Vinmonopolet, hvor det er skrevet at «kunden bør vise kvittering ved retur».

– I dette ligger det nettopp at for å være sikker på å få byttet varen, må du ha med deg kvittering, sier han.

Lorentzen påpeker videre at det kan være lurt å avtale at man kan få lov til å returnere varer, ved innkjøp av større mengder:

– Skal man for eksempel ha et stort selskap, og er usikker på hvor mange flasker man har bruk for, kan man avtale på forhånd når man handler at man kan returnere uåpnede flasker av det man har kjøpt for mye. Også da er det lurt å ha med kvittering, sier han.

Husk at det kun er hyllevarer du kan regne med å få byttet:

– Om man handler et produkt fra det såkalte bestillingsutvalget, altså en vare som butikken ikke lagerfører, så tas varen normalt ikke i retur, understreker Lorentzen.

Få ny vare - eller penger tilbake

Du kan selv velge hva du ønsker å bytte varen i; vin, øl, konjakk eller alkoholfrie varer. Alt er greit.

– Man kan bytte varen og få penger igjen om man ønsker det - eller bytte i en annen vare, sier Lorentzen.

Han understreker at du altså ikke kan bytte inn brennevin, men du kan altså velge å bruke byttebeløpet til å betale for brennevin.

Nei, du kan ikke bytte taxfreevarer

Om du har fått eller kjøpt noe på taxfree som du ikke ønsker å ha, kan du imidlertid ikke bytte dette på Polet. Ei heller varer fra Systembolaget:

– Nei, man kan ikke bytte en vare kjøpt på taxfree eller i utlandet på Vinmonopolet. Dette avdekker vi som regel ved at det er en annen strekkode på flaska hos oss enn andre steder, forteller Lorentzen.

Og har du hatt flasker stående i skapet lenge uten at de er åpnet, kan du heller ikke regne med å få byttet dem:

– Det er normale salgsvarer som kan byttes. Ei flaske vin med «gammel» årgang kan ha blitt ødelagt av feil lagring/oppbevaring og byttes ikke, forklarer kommunikasjonsdirektøren.

Ikke mange som bytter

Ifølge Lorentzen er det ikke mange som bytter varer hos Vinmonopolet.

– Det er ikke så mange som bytter varer hos oss. Vi opplever noen som handler inn til store selskaper som avtaler dette på forhånd, men returer skjer ikke ofte, forteller han.

Og hva er det så folk flest bytter, om de skulle gjøre det?

– Det er ikke noe spesielt merke eller type produkt her. Det er rett og slett det folk har kjøpt for mye, avslutter han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer