Kan du E-numrene?

Har du noen gang lurt på hva alle e-numrene som finnes i matvarer egentlig er? Og ikke minst, er de skadelige? Vi gir deg svarene.

Publisert
Sist oppdatert

E-numre er tilsetningsstoffer og er en felles betegnelse på stoffer som blir tilsatt maten blant annet for å øke holdbarheten, gi en bestemt farge, konsistens eller smak og for å erstatte sukker. E-en betyr at det er felles regler innen EU for å bruke stoffet.

Det finnes omkring 340 godkjente e-stoffer.

Tilsetningsstoffene deles inn i forskjellige grupper: konserveringsmidler (hindrer mugg, gjær og bakterier), antioksidanter (hindrer at maten ødelegges av luft), konsistensmidler (midler som gir matvaren økt konsistens), søtstoffer (brukes for å erstatte sukker) og fargestoffer (tilsettes for å gi produkt et riktig utseende).

Ikke farligere med høye numreDet finnes noen myter om at høye e-numre er farlige og helseskadelige. Noen slik sammenheng finnes imidlertid ikke. Tilsetningsstoffene nummereres ut ifra hvilken gruppe de tilhører.

Fargestoffer nummereres fra 100-199, konserveringsmidler fra 200-299, antioksidanter fra 300-399 og konsistensmidler fra 400-499. Nummerering fra 500 og oppover omfatter andre tilsetningsstoffer, som søtstoffer - fra 950.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer