Kan du E-numrene?

Har du noen gang lurt på hva alle e-numrene som finnes i matvarer egentlig er? Og ikke minst, er de skadelige? Vi gir deg svarene.

Publisert
Sist oppdatert

E-numre er tilsetningsstoffer og er en felles betegnelse på stoffer som blir tilsatt maten blant annet for å øke holdbarheten, gi en bestemt farge, konsistens eller smak og for å erstatte sukker. E-en betyr at det er felles regler innen EU for å bruke stoffet.

Det finnes omkring 340 godkjente e-stoffer.

Tilsetningsstoffene deles inn i forskjellige grupper: konserveringsmidler (hindrer mugg, gjær og bakterier), antioksidanter (hindrer at maten ødelegges av luft), konsistensmidler (midler som gir matvaren økt konsistens), søtstoffer (brukes for å erstatte sukker) og fargestoffer (tilsettes for å gi produkt et riktig utseende).

Ikke farligere med høye numre
Det finnes noen myter om at høye e-numre er farlige og helseskadelige. Noen slik sammenheng finnes imidlertid ikke. Tilsetningsstoffene nummereres ut ifra hvilken gruppe de tilhører.

Fargestoffer nummereres fra 100-199, konserveringsmidler fra 200-299, antioksidanter fra 300-399 og konsistensmidler fra 400-499. Nummerering fra 500 og oppover omfatter andre tilsetningsstoffer, som søtstoffer - fra 950.

Alle tilsetningsstoffer som brukes i mat skal være godkjent av norske myndigheter. Det er satt grenser for hvor store mengder av et tilsetningsstoff det er lov å bruke i et produkt. Alle stoffer er vurdert ut fra at produktet ikke skal gi helserisiko, skjule dårlig kvalitet eller lure kjøperen.

En e-nummerkodenøkkel med oversikt over alle godkjente tilsetningsstoffer i Norge finnes på www.matportalen.no

Helsefarlig?
Noen frykter at tilsetningsstoffer er helsefarlige, som at de kan gi kreft og føre til hyperaktivitet.

Det er imidlertid liten helserisiko forbundet med tilsetningsstoffene som er tillatt i Norge, selv om noen av dem kan gi allergisymptomer hos enkelte følsomme personer.

- Man kan jo aldri være hundre prosent sikker. Men alle stoffene blir sjekket av vitenskapskomiteen. Så da skal det være rimelig greit. Skadevirkninger kan imidlertid komme mange å senere, sier Bengt Eriksson, senior rådgiver i Mattilsynet til Mozon.

De aller fleste allergiske reaksjoner på mat skyldes naturlig forekommende proteiner i mat som fisk, egg, melk, nøtter, skalldyr, erter og bønner.

Enkelte søtstoffer som sorbitol og xylitol kan gi diaré og magesmerter hos noen. Produkter som inneholder over 10 prosent av disse tilsetningsstoffene merkes ofte med: ”Overdreven bruk kan ha avførende virkning”

Eksperter advarer mot lett-brus

Redusere inntaket
Hvis du ønsker å redusere inntaket av tilsetningsstoffer i kostholdet ditt bør du lese matvarens varedeklarasjon nøye. På den måten kan du velge bort de produktene som inneholde de stoffene du vil unngå.

Her er sunne tips til handlelisten

- Les deklarasjonen på varer. Sjekk spesielt hva som er i brødet. Mange glemmer å sjekke deklarasjonen på brød. Godterier er bannlyst, for de inneholder bare vann og tilsetningsstoffer. Ønsker man å unngå tilsetningsstoffer fullstendig er det lurt å kjøpe økologisk mat, sier Eriksson.

Du kan også lage maten selv. Unngå ferdigretter som supper og sauser på pose. Baser maten din på råvarer som frukt og grønt, egg, melk, korn og ubearbeidet kjøtt og fisk.

Halvparten av oss er villige til å betale mer for mat som smaker bedre

 

Kilde: Lommelegen.no

 

Mozon.no, 28.03.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer