Kan du få kviser av godteri?

Eller det bare tull?

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En sammenheng mellom sukkerinntak og kviser har lenge blitt avvist.

Nå viser det seg imidlertid at det kan være noe i det likevel, ifølge New York Times.

Les også: Matkrig mot kvisene

Du blir hva du spiser?

Nylig forskning (ekstern lenke) tyder på at huden faktisk kan påvirkes av maten du spiser. Det er imidlertid ikke selve sukkeret som er den store syndebukken, men matvarer med høy glykemisk indeks (GI).

GI er et tall som forteller hvor mye blodsukkeret stiger av en matvare. Produkter med høy GI gjør at blodsukkeret stiger veldig mye i løpet av de to første timene etter måltidet.

Enkelte eksperter har hatt mistanke om at høy GI stimulerer oljeproduksjonen i huden og dermed øker faren for kviser.

For å teste ut denne teorien, fulgte australske forskere 50 unge menn og gutter i 15-25-årsalderen over en periode på 12 uker.

Les også: - Karbohydrater kan gi kvisekrise

Lav GI bra for huden

Enkelte av deltakerne holdt seg til typiske høyglykemiske matvarer – som hvitt brød, sukrede frokostblandinger og pasta. Kostholdet til andre besto hovedsakelig av matvarer med lav GI – som fisk, fullkorn og frukt.

Ved slutten av studien så forskerne at deltakerne som gikk på den lavglykemiske dietten hadde langt færre problemer med huden enn de som hadde et høyglykemisk kosthold.

Nivåene av androgener – mannlige hormoner som forårsaker akne – var også redusert.

Få gode råd mot kviser her: Til kamp mot kvisene

Andre studier (ekstern lenke) har også funnet en lignende sammenheng mellom høyglykemiske matvarer og kviser. Forskerne understreker imidlertid at flere undersøkelser må til for å bekrefte dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer