Kan du få sparken ?

Det er tallrike grunner til at arbeidsgiver ser seg nødt til å sparke ansatte. Vi har sett på hva som kan forårsake din eventuelle oppsigelse eller avskjedigelse.

Så enkelt er det ikke. Arbeidsmiljøloven sikrer i stor grad ansatte mot å bli oppsagt.
Så enkelt er det ikke. Arbeidsmiljøloven sikrer i stor grad ansatte mot å bli oppsagt. Vis mer
Publisert

Loven skiller mellom oppsigelse og avskjedigelse. Oppsigelse er mest vanlig. Ved en oppsigelse arbeider den oppsagte ofte ut oppsigelsesperioden. Avskjedigelse er mye mer alvorlig. Dersom arbeidsgiver velger å gi deg avskjed må du som regel gå på dagen.

Oppsigelse

Ifølge arbeidsmiljøloven skal en oppsigelse være begrunnet i et "saklig" forhold vedrørende arbeidsforholdet:

"§ 60. Vern mot usaklig oppsigelseArbeidstaker kan ikke sies opp uten at det er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgiverens eller arbeidstakerens forhold…"(Arbeidsmiljøloven)

- Hva som er et saklig forhold er slettes ikke lett å definere. Det må vurderes i hvert enkelt tilfelle og et endelig svar på om oppsigelsen er gyldig fåes ikke før saken eventuelt avgjøres av retten, opplyser førstekonsulent ved Direktoratet for Arbeidstilsynet, Mona Forseth, til DinSide.

Hun forteller imidlertid at skulking, uredelighet, stadige forsentkomminger, beruselse på jobb og ordrenekt er eksempler på gyldig oppsigelsesgrunn.

- For arbeidsgiver er det viktig å merke seg at den ansatte bør ha fått en skriftlig advarsel før en eventuell oppsigelse legges på bordet. Rettspraksis viser at domstolene legger stor vekt på om den ansatte har fått anledning til å rette opp forholdet, påpeker Forseth.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer