Kan du finne dette?

En metallsøker fant i juli en kjempeskatt i England. Kan du gjøre det i Norge?

Kan du finne dette i Norge? Dette er deler av Staffordshire-skatten, funnet av en engelsk 55-åring tidligere i år. Foto: David Rowan - Lisens.
Kan du finne dette i Norge? Dette er deler av Staffordshire-skatten, funnet av en engelsk 55-åring tidligere i år. Foto: David Rowan - Lisens. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fem kilo gull og 2,5 kilo sølv. Metallverdien er over én million kroner, men dette er ikke årsaken til at engelskmennene er på tuppa etter funnet Terry Herbert gjorde med metallsøkeren sin på gården til Fred Johnson ved Burntwood, Staffordshire 5. juli i år. Den kulturhistoriske verdien av gjenstandene, som en angelsakser grov ned her for 1.400 år siden, er nesten uten sidestykke i landets arkeologiske historie. Det er opptil tre timer kø for å se gjenstandene på Birmingham museum. (Flere bilder av skatten her).

Herbert fant noen få gjenstander i en nypløyd åker, noen av dem synlige på overflaten, og meldte deretter fra til myndighetene.

Kan du finne slike skatter i Norge? Er det lovlig å bruke metalldetektor? Er det lov å grave på bakgrunn av utslag detektoren gir? Kan du beholde det du finner?

Tabu 1: Fredede kulturminner

Du kan nok ikke ta med metallsøkeren til Middelalderparken i Oslo eller til kirkeruinene på Hovedøya og snuse rundt. Disse stedene er fredede kulturminner hvor det er forbudt å bruke metalldetektor. Det er også forbudt å bruke metalldetektor inntil fem meter fra fredningsgrensen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer