Kan du kreve å få utbetalt feriepengene tidligere?

Dette sier reglene.

FERIEKLAR? Selv om du skulle du ha behov for å få feriepenger utbetalt allerede i mai, må de fleste pent vente til juni. Foto: COLOURBOX.COM
FERIEKLAR? Selv om du skulle du ha behov for å få feriepenger utbetalt allerede i mai, må de fleste pent vente til juni. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren nærmer seg, men for enkelte kan slunkne lommebøker sette en stopper for bestilling av den store feriereisen.

Feriepengene blir vanligvis utbetalt på siste lønningsdag før ferien eller i juni, men kan man be om å få pengene på et tidligere tidspunkt?

Les også når du må få beskjed om uttak av årets ferie

Feriepenger i stedet for lønn

Mens ferie er en lovpålagt rettighet arbeidstakere har, er feriepenger derimot noe du tjener opp basert på fjorårets inntekt. Du blir trukket i lønn når du avvikler ferie, og får utbetalt feriepengene i stedet.

Med DinSides feriepengekalkulator kan du sjekke hvor mye du får utbetalt i år.

Det er ferieloven som regulerer når feriepengene skal utbetales, som i utgangspunktet er siste vanlige lønningsdag før ferien. Eventuelt kan feriepenger som er høyere enn en vanlig månedslønn utbetales i forbindelse med avvikling av hovedferie eller sammen med lønn for juni måned.

Du kan ikke kreve feriepenger tidligere

Advokat Arne Christie i NHO Service sier til DinSide at ferieloven ikke legger opp til at feriepengene kan utbetales i forbindelse med en tidligere lønning, for eksempel på mai-lønningen.

Skulle man som arbeidstaker ha et ønske om dette, mener Christie det likevel fins tilfeller hvor arbeidstaker ber om å få feriepengene utbetalt på et tidligere tidspunkt, og hvor arbeidsgiver velger å være grei.

- Dette vil være snakk om engangstilfeller, og er ikke noe jeg vil anbefale arbeidsgivere å gjøre, sier Christie.

Slutter du i en jobb, sier ferieloven at du skal ha feriepengene utbetalt sammen med siste lønnsutbetaling. Husk at arbeidsgiver da må foreta forskuddstrekk på feriepengeutbetalingen.

>> Se om du er blitt oppsagt på gyldig grunnlag

Risiko for arbeidsgiver

Beate Karlsen i Arbeidstilsynets svartjeneste sier til DinSide at en arbeidstaker ikke kan kreve å få forskudd på feriepenger. Velger arbeidsgiver å inngå en individuell avtale med arbeidstaker om tidligere utbetaling av feriepengene, kan det innebære en viss risiko.

- Arbeidsgiver som har utbetalt feriepenger uten at arbeidstaker tar ut ferie, kan risikere å måtte betale ut feriepengene på nytt ved faktisk ferieavvikling, forteller Karlsen, og viser til en dom fra noen år tilbake, hvor dette var utfallet.

Les også hvem som faktisk får feriepengene utbetalt i mai

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer