Kan du se om noen drukner?

Det er ikke så lett som mange tror.

Vær på vakt i vannkanten. Det er ikke så lett å se om noen er i vansker. Foto: colourbox
Vær på vakt i vannkanten. Det er ikke så lett å se om noen er i vansker. Foto: colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren ser endelig ut til å være her, og mens vi slikker sol på strendene rundt i Norge trenger vi ofte også å kjøle oss ned igjen. Vannkanten er full av mennesker og du kan høre barnelek og moro. Men hva hvis noen ute i vannet er i ferd med å drukne? Ville du oppdaget det tidlig nok til å hjelpe?

Les også: Dødsmanet i ferieparadis

Offeret roper ikke alltid etter hjelp

På bloggen gcaptain.com har sikkerhetsspesialist i USAs kystvakt, Mario Vittone, skrevet en artikkel om hvilke tegn du skal se etter hvis noen muligens drukner.

En kaptein hopper ut i vannet fullt påkledd. Som en tidligere badevakt holder han et godt øye med offeret, og svømmer mot ekteparet som bader mellom båten og stranden; Han tror du drukner, sier mannen til kona sin. Kona forsøker å rope til kapteinen at det går bra med henne, men kapteinen fortsetter. Han fortsetter forbi ekteparet, og tar tak i datteren deres som holder på å drukne noen meter bak dem.

De fleste av oss forbinder drukning med en person som vifter med armene og roper etter hjelp, men slik er det ikke alltid. En person som drukner kan rammes av panikk, og er ofte ikke i stand til løfte armene eller rope etter hjelp. Kapteinen som reddet den lille jenta hadde erfaring i hvordan det ser ut når noen drukner, og kunne derfor se at hun var i vansker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer