Corona vaksine

Kan du velge vaksine?

Vaksine fra Moderna, AstraZeneca eller BioNTech/Pfizer? Normalt får du ikke vite hvilken vaksine du skal få - og per nå kan du heller ikke velge hvilken type du ønsker.

CORONAVAKSINE: Du kan ikke selv bestemme om du vil ha vaksine fra Moderna, AstraZeneca eller BioNTech/Pfizer - og du får normalt sett heller ikke vite hvilken det er du skal få, når du får innkallingen til vaksinering. Takker du nei til dosen du blir tilbudt, må du regne med å måte vente en stund før du får et nytt tilbud, ifølge FHI. Foto: NTB scanpix
CORONAVAKSINE: Du kan ikke selv bestemme om du vil ha vaksine fra Moderna, AstraZeneca eller BioNTech/Pfizer - og du får normalt sett heller ikke vite hvilken det er du skal få, når du får innkallingen til vaksinering. Takker du nei til dosen du blir tilbudt, må du regne med å måte vente en stund før du får et nytt tilbud, ifølge FHI. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Fram til 15. februar er det satt litt over 300.000 doser med coronavaksine, ifølge oppdaterte tall fra Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK.

Folkehelseinstituttet (FHI) melder at det er satt totalt 302.201 vaksinedoser, og at 70.339 nå er fullvaksinerte mot covid-19.

Det er flere coronavaksiner som er godkjente for bruk i Norge. Per i dag er det COVID-19 Vaccine Moderna, COVID-19 Vaccine AstraZeneca og Comirnaty fra BioNTech og Pfizer.

Men hvilken vaksine er det egentlig du får, når du får tilbud om vaksine? Og kan du velge hvilken vaksine du vil ha?

Får normalt ikke vite hvilken vaksine man får

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), vil du bli tilbudt den typen coronavaksine som er tilgjengelig. Vaksinedosene prioriteres og fordeles på kommuner etter kriterier som er bestemt på nasjonalt hold.

FHI skriver i informasjonen om vaksinasjonsprogrammet at det ikke vil være mulig for den enkelte å velge mellom ulike typer coronavaksine, før alle som skal tilbys vaksine har fått tilbud om vaksine.

Ifølge Preben Aavitsland, overlege ved Folkehelseinstituttet, får man normalt ikke informasjon om hvilken vaksinetype man får, ved innkalling til vaksinering:

- Nei, normalt gjør man ikke det, men det er mulig noen kommuner legger ved slik informasjon, sier Aavitsland til Dinside.

TØYMUNNBIND: Administrerende helsedirektør Espen Nakstad forklarer hva man må huske på når man bruker tøymunnbind. Video: Dagbladet TV / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Takker man nei, må man regne med å vente en stund

Aavitsland sier at FHI ikke har fått mange spørsmål om muligheten for valg av vaksinetype, og sier at det heller ikke har vært en problemstilling at folk ønsker å vente på en annen type enn den som blir tilbudt.

- Dette har vært en uaktuell problemstilling siden de aller fleste kommunene har bare én vaksinetype å tilby, sier han.

Og hva hvis man ønsker å vente på en annen type vaksine? Havner man da bakerst i køen?

- Vi råder folk til å takke ja når de får tilbudet, uansett vaksine. Takker man nei av en slik grunn, må man nok regne med å vente en stund, sier Aavitsland.

Ifølge FHI, kan det være at det vil bli mulig for den enkelte å velge vaksinetype på et seinere tidspunkt, når det er tilstrekkelig vaksine i samfunnet til alle som ønsker det.

Slik får du vaksine

Det er kommunene som har ansvaret for å tilby coronavaksinasjon til personer i anbefalte grupper som oppholder seg i kommunen.

Det er også opp til kommunene å bestemme hvordan vaksinasjonene skal gjennomføres og hvem som skal stå for vaksineringen.

Det er derfor kommunen din du må forholde deg til når det gjelder informasjon om vaksinering. Og du skal få informasjon fra kommunen når det er din tur. Mange kommuner har også startet med påmelding for vaksine, for deg som ikke er i risikogruppene.

Sjekk dette med kommunen din, om du ikke allerede er blitt kontaktet.

Bivirkninger av vaksine mot corona

Det har vært flere medieoppslag om bivirkninger fra de ulike coronavaksinene, seinest etter at to svenske regioner midlertidig har stanset bruken av AstraZeneca-vaksinen.

Men FHI melder at de ikke stanser anbefalingen for vaksinering av helsepersonell med denne vaksinen.

I Norge meldes mistenkte bivirkninger inn til det nasjonale Bivirkningsregisteret, som Legemiddelverket har ansvaret for. Data om bivirkninger utveksles også med det europeiske legemiddelkontoret (EMA) og Verdens helseorganisasjon (WHO).

Legemiddelverket publiserer ukentlige rapporter om meldinger om mistenkte bivirkninger etter vaksinasjon i Norge her, på Legemiddelverket.no

I sin siste rapport skriver Legemiddelverket at det per 9. februar kun er mottatt meldinger om mulige bivirkninger på Comirnaty og COVID-19 Vaccine Moderna.

Slik virker de ulike vaksinetypene

Comirnaty og COVID-19 Vaccine Moderna er såkalte «mRNA-vaksiner», mens COVID-19 Vaccine AstraZeneca er en «virusvektor vaksine».

RNA-vaksiner: Vaksinene inneholder oppskriften (budbringer-RNA) på de typiske piggene på koronaviruset. Det gjør at kroppen lager ufarlige kopier av disse piggene som immunforsvaret kan trene seg på. Slik lærer kroppen å kjenne igjen og forsvare seg mot ekte koronavirus hvis man senere blir smittet.

Vektorvaksine: Inneholder ikke covid-19-virus, men en annen type virus der man har satt inn deler av arvestoffet fra covid-19. Viruset kan ikke formere seg i kroppen. Viruset kommer seg inn i cellene i kroppen og får dem til å produsere spikeproteinet til covid-19-viruset. Kroppen oppfatter proteinet som fremmed og lager antistoffer som også fungerer mot koronaviruset.

Kilde: Legemiddelverket, FHI og NTB

NTB skriver 4. februar at det ifølge Legemiddelverket kan se ut som det er noe mindre bivirkninger ved bruk av koronavaksinen fra AstraZeneca enn ved vaksinene fra Pfizer og Moderna.

– Det kan se ut som det er noe mindre bivirkninger av denne typen enn for de to mRNA-vaksinene, sier direktør i Legemiddelverket, Audun Hågå, til NTB.

I ukesrapportene fra Legemiddelverket understrekes det imidlertid at dataene for de ulike coronavaksinene ikke er direkte sammenliknbare, blant annet fordi de har ulik bivirkningsprofil, ikke har vært i bruk like lenge, og fordi vaksinene har vært gitt til ulikt antall personer, med ulik sykdomsprofil og alder.

Per 9. februar er det kun mottatt meldinger på Comirnaty og COVID-19 Vaccine Moderna, ifølge Legemiddelverkets rapport.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer