Kan fjerne effektiv rente

Nye EU-regler pålegger ikke lenger banker og kredittselskaper å oppgi effektiv rente. Dermed kan de skjule gebyrer og andre ekstrautgifter for kundene.

Publisert
Sist oppdatert


Dermed blir det vanskeligere for deg og meg å sammenlikne låne- og kredittilbud fra ulike hold. Forbrukermyndighetene er kritisk.

- Vedtas direktivet i sin nåværende form, kan bankenes plikt til å informere om effektiv rente falle bort. Det vil være et tilbakeslag for norske forbrukere. Effektiv rente er et innarbeidet begrep i Norge, sier Jo Gjedrem, rådgiver i Forbrukerombudet.

Svakere

Kan fjerne effektiv rente

Grunnen til bekymringen er EUs nye forbrukerkredittdirektiv, som nå er ute på høring. Direktivet gir ikke banker og kredittinstitusjoner plikt til å oppgi effektiv rente, som viser hva det egentlig koster å låne pengene.

- De vil heller ikke ha plikt til å fraråde kunder med dårlig betalingsevne å låne penger, slik det er i Norge i dag, sier Gjedrem. Han sikter til den såkalte "frarådingsplikten".

Bankene skal i stedet rette seg etter "god forretningsskikk", et prinsipp som står svakt juridisk. Forbrukerrådet frykter at mindre seriøse kredittselskaper ikke vil rette seg etter dette.

- Flere og flere nordmenn, deriblant mange unge, har gjort seg avhengig av kreditt. Nordmenn har mer gjeld enn før. Da er det dramatisk at forbrukerne ikke skal få vite hva kreditten koster, sier Hilde Myhre, økonom ved Forbrukerrådets sekretariat.

Artikkelen fortsetter under reklamen

Hinder

I dag pålegger Finansavtaleloven norske banker og kredittselskaper å opplyse både nominell og effektiv rente. Dette gir Norge et strengt regelverk. De norske forbrukermyndighetene mener EU bør heve reglene i medlemslandene til Norges nivå når det gjelder kreditt.

I stedet må vi svekke våre regler. EØS-avtalen gir oss nemlig plikt til å ta EU-direktivene inn i lovverket. EUs forbrukerkredittdirektiv går inn for en såkalt maksimalharmonisering av lovene i EU-landene.

- Det betyr at norske myndigheter ikke har lov til å ha strengere regler enn i direktivet, sier Myhre. Gjør vi det, ser EU på det som konkurransevridende.

Benekter

Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH) benekter at forbrukerne ikke lenger vil få vite effektiv rente. Tvert imot, hevder informasjonssjef Stein Haakonsen.


- Direktivet vil være klargjørende for folk flest. Det har jo detaljerte bestemmelser om kredittkostnadene, sier Haakonsen.

- Men ingenting om opplysningsplikt?

- Nei. men vi mener at de fleste finansinstitusjonene vil følge god forretningsskikk. Noe annet vil være å skyte seg selv i foten i konkurransen om kundene, sier Haakonsen.

Justisdepartementet ville ikke kommentere denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer