Kan fjerne effektiv rente

Nye EU-regler pålegger ikke lenger banker og kredittselskaper å oppgi effektiv rente. Dermed kan de skjule gebyrer og andre ekstrautgifter for kundene.

Publisert
Sist oppdatert

Dermed blir det vanskeligere for deg og meg å sammenlikne låne- og kredittilbud fra ulike hold. Forbrukermyndighetene er kritisk.

- Vedtas direktivet i sin nåværende form, kan bankenes plikt til å informere om effektiv rente falle bort. Det vil være et tilbakeslag for norske forbrukere. Effektiv rente er et innarbeidet begrep i Norge, sier Jo Gjedrem, rådgiver i Forbrukerombudet.

Svakere

Grunnen til bekymringen er EUs nye forbrukerkredittdirektiv, som nå er ute på høring. Direktivet gir ikke banker og kredittinstitusjoner plikt til å oppgi effektiv rente, som viser hva det egentlig koster å låne pengene.- De vil heller ikke ha plikt til å fraråde kunder med dårlig betalingsevne å låne penger, slik det er i Norge i dag, sier Gjedrem. Han sikter til den såkalte "frarådingsplikten".

Bankene skal i stedet rette seg etter "god forretningsskikk", et prinsipp som står svakt juridisk. Forbrukerrådet frykter at mindre seriøse kredittselskaper ikke vil rette seg etter dette.

- Flere og flere nordmenn, deriblant mange unge, har gjort seg avhengig av kreditt. Nordmenn har mer gjeld enn før. Da er det dramatisk at forbrukerne ikke skal få vite hva kreditten koster, sier Hilde Myhre, økonom ved Forbrukerrådets sekretariat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer