Kan foreldre ta penger fra kontoen til barna?

Ungdom får gjerne en del penger i gave, eller tjener penger på sommerjobb. Kan disse pengene bli tatt fra dem av foreldrene?

EGNE PENGER: Mindreårige over 15 år skal i hovedsak bestemme over sine egne penger. Altså kan ikke foreldrene bruke pengene etter eget forgodtbefinnende. Foto: BERIT B. NJARGA
EGNE PENGER: Mindreårige over 15 år skal i hovedsak bestemme over sine egne penger. Altså kan ikke foreldrene bruke pengene etter eget forgodtbefinnende. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager arrangeres det konfirmasjoner over hele landet, og mange ungdommer får større pengebeløp i gave. Også mange ungdommer har sommerjobber og tjener opp egne penger.

Men hva hvis du har noen tusen på konto, og plutselig opplever at foreldrene dine har tatt ut pengene dine?

LES OGSÅ: Pass på disse BSU-reglene

Dette sier reglene

Per Ivar Møklebust, en av juristene i fagpanelet til Ung.no, sier til Dinside at man i den såkalte vergemålsloven finner regler som omhandler nettopp rådighet over mindreåriges midler.

Bør foreldre kunne ta penger fra sine mindreårige barn ved behov? (Avsluttet)
Nei, det syns jeg ikke(61%) 2468
Ja, men bare hvis de trenger det til mat eller noe livsnødvendig(32%) 1320
Ja, det bør være greit(7%) 275
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Og selv om hovedregelen er at en person under 18 år ikke kan rå over egne midler, er det et viktig unntak i paragraf 12, ifølge Møklebust.

- Denne paragrafen sier at en mindreårig selv råder over midler som han eller hun har tjent ved eget arbeid eller virksomhet etter fylte 15 år, eller som vergen eller andre har latt den mindreårige få til egen rådighet, samt normal avkastning av slike midler, forteller Møklebust.

- Disse midlene rår den mindreårige helt fritt over. Foreldre har ikke rett til å ta disse pengene, påpeker han.

Møklebust sier videre at foreldre heller ikke fritt kan bruke penger som en mindreårig har tjent ved eget arbeid da han eller hun var mellom 13 og 15 år.

- Selv om den mindreårige ikke har rådighet over disse midlene, tilhører pengene den mindreårige. Foreldrene kan ikke bruke disse midlene på eget forbruk eller på andre familiemedlemmer, sier han.

På Ung.nos nettsider kan du lese mer om hvem som bestemmer over pengene dine.

Skal stå på konto i barnets navn

Georg Traheim, underdirektør i vergemålsavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, sier til Dinside at penger som tilhører den mindreårige skal settes inn på konto i barnets navn, og kun skal anvendes til ditt barns formål.

Men hva hvis den mindreårige plutselig oppdager at foreldrene, som har tilgang til barnets konto, har stukket av med et mindre eller større beløp?

Da anbefaler Traheim at den mindreårige tar kontakt med fylkesmannen i sitt fylke.

DÅRLIG RÅD? Hvis foreldrene ikke har råd til mat, kan de kreve at barnet bidrar med sine midler. Foto: BERIT B. NJARGA
DÅRLIG RÅD? Hvis foreldrene ikke har råd til mat, kan de kreve at barnet bidrar med sine midler. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


- Det er nok mange som ikke er klar over at de kan kontakte oss, enten ved å ringe oss, skrive eller komme innom, innrømmer Traheim, og legger til at dette nok også gjelder en del foreldre.

Det er nemlig Fylkesmannen som forvalter den såkalte vergemålsloven. Dette inenbærer blant annet at de kan ta kontakt med foreldrene hvis de ser at foreldrene har gjort noe som ikke er i samsvar med loven.

- Men, i noen tilfeller kan det hende at vi er for sent ute, og at pengene allerede er brukt opp. Da er det vanskelig å gjøre noe med det, sier Traheim.

Og i noen tilfeller vil den mindreårige måtte tåle å bidra.

- Hvis for eksempel familien mangler penger til mat, sier barneloven at barnet må bidra hvis det har midler, sier Traheim.

Kan utnevne ny verge

Traheim sier videre at de har hjemmel i loven til å oppføre ny verge til den mindreårige.

- Da kan vi blant annet sperre kontoen til den mindreårige, og kreve pengene tilbake fra foreldrene, forteller han.

Selv om dette ikke skjer så ofte, understreker han at det blir gjort i noen tilfeller.

Dersom den mindreårige har mange midler i sitt navn, nærmere bestemt over 2 G, som tilsvarer cirka 180.000 kroner, er det fylkesmannen som skal forvalte pengene.

Stort sett skjer dette ved arv til mindreårige eller ved forsikringserstatning.

LES OGSÅ:
Slunken lommebok? Sånn får du bedre råd
Derfor bør du ha en egen regningskonto
Derfor bør du begynne tidlig med lommepenger

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer