Konfirmasjonspenger

Kan foreldrene bestemme over konfirmasjonspengene til barna?

Ja, til en viss grad.

BØR TA ANSVAR: Leder for Forbrukerrådets finansportalt, Elisabeth Realfsen, anbefaler at foreldre setter konfirmasjonspengene inn på sparekonto. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BØR TA ANSVAR: Leder for Forbrukerrådets finansportalt, Elisabeth Realfsen, anbefaler at foreldre setter konfirmasjonspengene inn på sparekonto. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets konfirmasjoner er godt i gang, og mange får større summer i gave. Men er det slik at konfirmanten selv kan bestemme fritt hva pengene skal brukes til, eller kan foreldrene ha en finger med i spillet?

Kan plassere pengene på konto

Ifølge Elisabeth Realfsen, leder for Forbrukerrådets finansportal, kan foreldrene passe på at pengene blir tatt vare på.

– Er det er snakk om mye penger, bør foreldrene sette pengene inn på en sparekonto i konfirmantens navn, som hun eller han kan disponere fra de er 18 år. Det kan du gjøre som verge, selv om konfirmanten protesterer, sier Realfsen i en pressemelding.

Hun anbefaler innskuddskonto eller BSU som gode alternativer for sparing av konfirmasjonspengene.

Ønsker man derimot å plassere pengene i aksjesparing med indeksfond, gjelder andre regler, ifølge Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI.

- Hvis foreldre setter konfirmasjonspengene i aksjeindeksfond, er det ulovlig. Unntak gjelder der giver, typisk foreldrene selv, i skriftlig gavebrev har åpnet for slik plassering. Det er banksparing som er vergemålslovens løsning, påpeker Hveem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer