Konfirmasjonspenger

Kan foreldrene bestemme over konfirmasjonspengene til barna?

Ja, til en viss grad.

BØR TA ANSVAR: Leder for Forbrukerrådets finansportalt, Elisabeth Realfsen, anbefaler at foreldre setter konfirmasjonspengene inn på sparekonto. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BØR TA ANSVAR: Leder for Forbrukerrådets finansportalt, Elisabeth Realfsen, anbefaler at foreldre setter konfirmasjonspengene inn på sparekonto. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets konfirmasjoner er godt i gang, og mange får større summer i gave. Men er det slik at konfirmanten selv kan bestemme fritt hva pengene skal brukes til, eller kan foreldrene ha en finger med i spillet?

Kan plassere pengene på konto

Ifølge Elisabeth Realfsen, leder for Forbrukerrådets finansportal, kan foreldrene passe på at pengene blir tatt vare på.

– Er det er snakk om mye penger, bør foreldrene sette pengene inn på en sparekonto i konfirmantens navn, som hun eller han kan disponere fra de er 18 år. Det kan du gjøre som verge, selv om konfirmanten protesterer, sier Realfsen i en pressemelding.

Hun anbefaler innskuddskonto eller BSU som gode alternativer for sparing av konfirmasjonspengene.

Ønsker man derimot å plassere pengene i aksjesparing med indeksfond, gjelder andre regler, ifølge Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI.

- Hvis foreldre setter konfirmasjonspengene i aksjeindeksfond, er det ulovlig. Unntak gjelder der giver, typisk foreldrene selv, i skriftlig gavebrev har åpnet for slik plassering. Det er banksparing som er vergemålslovens løsning, påpeker Hveem.

Penger man har tjent selv

Da Dinside skrev om hvilke rettigheter barn har med tanke på egne penger, uttalte Per Ivar Møklebust, en av juristene i fagpanelet til Ung.no at hovedregelen er at en person under 18 år ikke kan rå over egne midler.

Samtidig er det også noen unntak.

I den såkalte vergemålsloven er det ifølge Møklebut et viktig unntak i paragraf 12.

- Denne paragrafen sier at en mindreårig selv råder over midler som han eller hun har tjent ved eget arbeid eller virksomhet etter fylte 15 år, eller som vergen eller andre har latt den mindreårige få til egen rådighet, samt normal avkastning av slike midler, forteller Møklebust.

- Disse midlene rår den mindreårige helt fritt over. Foreldre har ikke rett til å ta disse pengene, påpeker han.

Georg Traheim, underdirektør i vergemålsavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, har også uttalt til Dinside at penger som tilhører den mindreårige skal settes inn på konto i barnets navn, og kun skal anvendes til barnets formål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer