Kan forsvinne: - Tøffere tider

- Det dreper litt av lønnsomheten.

PRODUKSJONSSTANS: Det er ikke blitt produsert Gastrogull siden i fjor. Foto: Elisabeth Dalseg
PRODUKSJONSSTANS: Det er ikke blitt produsert Gastrogull siden i fjor. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert

«Det er ikke tvil om hva dette potetgullet skal smake, både design og duft gir tydelige assosiasjoner til Gastromat, en slags urtesaltpimpet MSG. Slik smaker det også. Dette er gastromat, MSG og så guilty pleasure som du får det. Selve chipsene er gode, de er rustikke og fine og smaker godt av potet.»

Slik ble Gastrogull beskrevet da Dagbladet hadde smakstest av nytt potetgull tilbake i 2021.

Nå melder Sande Avis at det ikke er sikkert at det blir mer Gastrogull i hyllene.

- Tar mye av marginene

Ifølge lokalavisa har det ikke blitt produsert Gastrogull siden sommeren, noe som har resultert i tomme butikkhyller og en utsolgt-beskjed i Gastromats nettbutikk.

- Det første året var et eventyr. I starten tok det fullstendig av, men som forventet roet det seg litt ned etter hvert. Det var jo litt spesielle tider da det var i pandemitida og vi var vanvittig heldig med å få så mye omtale på blant annet sosiale medier, forteller daglig leder Rune Høydahl til avisa.

Høydahl forklarer også at det er en del ekstra jobb å produsere og distribuere potetgullet.

- Vi står for alt av distribusjon selv, det er ganske mye jobb. Det har også vært litt tøffere tider og frakt har blitt dyrere. Det som dreper litt av lønnsomheten med potetgullet er nettopp frakt. Potetgull veier ingenting, men det er et stort volum, det tar mye av marginene.

Kryddersjefen vil ikke bekrefte at produksjonsstansen betyr at Gastrogull aldri vil se dagens lys igjen.

- Vi prater mye om dagen og lodder stemningen litt, så ser vi hva vi ender opp med.

Solgte to poser for 800 kroner

I 2021 skrev iFinnmark om en person som solgte to poser Gastrogull for elleville 800 kroner. Det skyldes at bestillingen på ti poser ble doblet da Gastromat-serveren krasjet, og noen dager seinere ble det levert 20 poser.

To av posene ble lagt for salg på Facebook, og budene stoppet ikke å tikke inn før to av posene var solgt for 800 kroner.

- Dette har gått langt over min fatning, fortalte personen.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Tidlig i 2019 gikk den spesialbygde maskinen, som lager blandingskrydderet Gastromat, i stykker.

- Det var tilløp til panikk da det først gikk opp for tilhengerne av krydderblandingen at den var utsolgt i butikk. I mai lå hele 341 annonser for krydderet ute til salgs for mange tusen kroner på Finn, skrev Dagbladet i 2019.

Gastromats nettside beskrives året på følgende måte:

- 2019 ble som kjent et tungt år for Gastromat og våre kjære trofaste brukere da vi var borte fra butikkhylla mesteparten av året. En helt ombygd maskin var ikke på plass før i fjerde kvartal.