Black friday

Kan fort bli dyrt

Flere velger å bruke kredittkort under black friday, men dette kan fort bli dyrt dersom du handler for mer enn du har anledning til å bruke.

BLACK FRIDAY: Årets store handledag nærmer seg, men det kan fort bli dyrt dersom du velger å betale regningene på kreditt og lar disse gå til inkasso. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
BLACK FRIDAY: Årets store handledag nærmer seg, men det kan fort bli dyrt dersom du velger å betale regningene på kreditt og lar disse gå til inkasso. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er november igjen og årets største handledag, kjent som black friday nærmer seg. De siste åra har tilbudene likevel strukket seg lengre enn bare den ene dagen.

Flere butikker utvider derfor blant annet med «Black week» og «Cyber Monday», men én ting er lurt å tenke over dersom du slenger deg over tilbudene. Har du egentlig råd?

Daglig leder for Inkassopartner frykter kredittkort blir redningen under årets black friday.

- Mange betaler fjorårets black friday, og jeg frykter at mange kommer til å bruke kredittkort som redning under black friday selv om de ikke har råd til det, sier daglig leder Geir Grindland i Inkassopartner.

Black friday faller på fredag 25. november i år. Mange benytter anledningen til å handle inn julegaver eller andre shoppingvarer, flere handler også på kredittkort.

Kan fort bli dyrt

- Det er alltids noen som blir litt revet med når det blir slike «gode» tilbud. Mange tenker nok at det er halv skatt i desember og da kan de betale kredittkortregningen, men de pengene går som oftest til andre ting, påpeker økonomisk rådgiver Lene Drange.

Det er kanskje lett å falle for fristelsen og kjøpe varer på kreditt, men da er det viktig at du obs på et par ting.

- Ikke bruk mer enn hva du har anledning til å bruke, råder Drange.

Dersom du ikke betaler fakturaen innenfor fristen kan dette skape store problemer.

- I midten av desember skal du betale for det du handlet i november. La oss si at det var 10 000 kroner. Får du betalt hele fakturaen du mottar, så løper det ingen renter, sier hun og fortsetter:

- Men dersom du bare får betalt deler av summen, for eksempel 4000 kroner eller ingenting, løper det renter på det resterende beløpet og det blir fort dyrt, sier Drange.

Store konsekvenser

- Selv om en god del har kontroll på hvordan de skal betale tilbake summene de bruker med kredittkortet, er det mye som tyder på at det ikke er tilfellet for alle, sier Grindland i Inkassopartner.

Han mener mange ikke er klar over hvor store konsekvensene kan bli av å få betalingsanmerkninger. Betalingsanmerkning kommer først etter at forliksrådet og namsmann har vært på banen.

- I verste fall kan man få problemer med blant annet å leie bolig, ta opp lån og inngå avtaler på mobil, strøm og forsikring, sier Grindland.

Hvis du ikke klarer å betale i tide, kan rentene løpe og bli høye.

- Rentene kan bli skyhøye, alt fra 10 til 15 prosent. Hvis man da ikke velger å gjøre noe så havner ofte saken til inkasso, sier Grindland.

SKATTEKORT: Med høyere renter blir det mer renteutgifter å trekke fra på skatten i år. I forbindelse med det råder skatteetaten folk å sjekke skattekortet nøye, men hva bør man egentlig sjekke? Vi fikk økonomisk rådgiver, Lene Drange, til å forklare. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

En god huskeliste

Forbrukerøkonom og økonomisk rådgiver Lene Drange har laget en god huskeliste for handling på salg:

  • Ha en plan for hva du skal handle. Hva er det du virkelig trenger og er på utkikk etter? Uten en plan ender man ofte opp med mange unødvendige kjøp istedenfor kupp.
  • Sammenlikne priser. Ikke la deg lure av ord som «SALG» eller «BILLIG» eller «2 FOR 1». Sjekk også̊ prisen i andre butikker. Er det faktisk billigere enn vanlig pris, eller er det «falskt salg»?
  • Førprisen er egentlig irrelevant. Mange butikker kan ha en urealistisk førpris eller sette opp prisen før salg, så det er prisen NÅ du må̊ fokusere på.
  • Hvis du tenker på å investere i eller kjøpe noe av større verdi, bør du ha is i magen. Følg med prisutviklingen over tid, så vet du når det faktisk er et godt kjøp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer