Frostskader på hytta

Kan gi avkorting

Nå advarer forsikringsselskapet mot å skru av varmen på hytta.

KAN GÅ GALT: Uten lunk i hytta kan det gå fryktelig galt. Foto: Tryg Forsikring
KAN GÅ GALT: Uten lunk i hytta kan det gå fryktelig galt. Foto: Tryg Forsikring Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har rekordhøye strømpriser for tiden. Hittil i september ligger snittprisen på over fem kroner kilowattimen i hele Sør-Norge, og legger vi til nettleie blir totalprisen enda høyere.

Det i sterk kontrast til tidligere år. September 2021 var snittprisen på 1,35 kroner, den var 13 øre i september 2020 og 37 øre samme måned i 2019.

Får ikke strømstøtte

For husholdninger finnes det heldigvis en strømstøtteordning som korrigerer strømprisen noe. Med 90 prosent støtte av det over 70 øre (eks mva) i september, reduseres snittprisen fra 5,15 kroner til 1,30 kroner, altså på nivå med september i fjor – gitt at denne snittprisen holder seg ut måneden, riktignok.

Men for hytteeiere ser det ikke ut til å være noe strømstøtte i vente. Her kan vinteren bli veldig dyr.

Advarer mot å skru av varmen

Om strømprisene fem- eller tidobles i vinter i forhold til det man er vant med, vil mange hytteeiere kunne få fryktelig høye strømutgifter i vinter. Det som tidligere var firesifrede strømregninger, kan brått vise seg å bli femsifret.

– Det er fristende å slå ned varmen for å spare penger, særlig på hytta der det ikke er strømstøtte, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg forsikring i en pressemelding, men kommer samtidig med en advarsel:

Frostskader som skyldes manglende oppvarming kan gi avkorting på erstatningen fra forsikringsselskapet.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Tryg ser allerede tegn til at hytteeiere slår av all strøm og stenger ned hytta før høstferien, og selskapet frykter nå at 2021-rekorden på 3,4 milliarder kroner i erstatning etter frost- og vannskader blir slått i år. Det var nemlig det samlede beløpet som ble utbetalt fra norske forsikringsselskap i 2021 – fordelt på 78 453 frost- og vannskader, viser tall fra Finans Norge.

– For hytteeiere er det et absolutt krav at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd, og selv om vi har all mulig forståelse for at mange vil forsøke å spare penger fremover, er det viktig å huske å stenge av vannet og tømme alle vannrør, toaletter og varmtvannstank for vann før en stenger av. Ved langvarig frost og kulde er det nesten alltid kun jevn varme som kan forhindre at fylte, uisolerte vannrør fryser til, sier Irgens.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer