Kan gi blinde synet tilbake

Innen tre år kan en elektronisk innretning forskere tror kan gi blinde synet tilbake være på markedet.

Publisert
Sist oppdatert

Microchipen virker ved å stimulere cellene rundt netthinnen, og på den måten gi blinde synet tilbake. Dyreforsøk har vist at den virker.

Amerikanske forskere tilknyttet myndighetene tror de vil ha en chip som kan brukes på mennesker klar innen tre år. Microchipen, som virker som en kunstig netthinne, vil bli operert inn i øyet.

Innretningen stimulerer celler som ikke er blitt skadet, og gir blinde eller folk som mister synet, synet tilbake. Den er 4 millimeter stor, og er festet på en type silikon. Den er fleksibel og kan føye seg etter kurven på øyet uten å skade vev i området.

Forskere fra University of California, som også var med på prosjektet, har allerede fått innretningen til å virke på tre hunder. De samarbeider nå med forskere fra Lawrence Livermore National Laboratory for å utvikle en chip som kan brukes på mennesker.

Forskerne sier de nå jobber med andre generasjonen av innretningen, som vil bestå av flere elektroder og vil være sterkere. Prototypen består av 16 elektroder, og gir pasientene muligheten til å oppdage om det er lys eller ikke. Den neste versjonen skal ha 1.000 elektroder, og håpet er at pasientene da vil se bilder.

Mozon.no, 09.12.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer