Kan gi mindre trygg mat, men billigere roaming og netthandel

EU og USA forhandler om frihandelsavtalen TTIP.

MATTRYGGHET: USA og EU har en vidt forskjellig tilnærming til mattrygghet, og i USA er det eksempelvis tillatt å klorvaske kyllingen. Målet med en handelsavtale er blant annet å harmonisere regelverkene - men er det mulig å oppnå? Foto: NTB SCANPIX
MATTRYGGHET: USA og EU har en vidt forskjellig tilnærming til mattrygghet, og i USA er det eksempelvis tillatt å klorvaske kyllingen. Målet med en handelsavtale er blant annet å harmonisere regelverkene - men er det mulig å oppnå? Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under svært hemmelige forhold har EU og USA siden 2013 forhandlet om en større handelsavtale seg i mellom; the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

Om avtalen kommer i havn, og hva den faktisk innebærer, er fortsatt uavklart. Ikke minst på grunn av kravene om hemmelighold rundt forhandlingene, som at dokumenter som omhandler avtalen ikke skal leses utenfor trygge forhold i Brüssel, skriver the Independent.

En slik avtale vil kunne få store konsekvenser, også for norske forbrukere.

- Dette er brennbart, og usikkerheten er stor. Hva er det egentlig man forhandler om, sier Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet til Dinside.

Skal gi markedstilgang

Frihandelsavtalen TTIP skal blant annet gi EU og USA større markedsadgang hos hverandre, og å harmonisere regelverk slik at handel blir enklere landene mellom.

EU-kommisjonen skriver på sine nettsider at de med en slik avtale ønsker å gi europeiske firmaer tilgang til USA, og gjøre det enklere for import, eksport og investeringer på andre siden av Atlanteren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer