Coronavirus

Kan gi rekordlave strømpriser - lenge

Vi har allerede strømpriser som er mye lavere enn normalt, og fortsetter viruset å påvirke økonomien, kan det forbli slik i lang tid framover.

HISTORISK LAVT: Strømprisen i mars så langt er 75 prosent lavere enn samme tid i fjor. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.
HISTORISK LAVT: Strømprisen i mars så langt er 75 prosent lavere enn samme tid i fjor. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Virusutbruddet påvirker mange stor deler av samfunnet vårt, blant annet forbrukernes privatøkonomi og arbeidsliv.

Men hva med strømprisene?

Ifølge Energi Norge kan corona-smittens påvirkning på industrien og andre bedrifter, som kanskje må trappe ned virksomheten, isolert sett føre til lavere strømpriser. Dette så vi også under forrige finanskrise.

Mye lavere strømpriser

- Nå har det vært rekordlave priser både i januar og februar, og prisene har fortsatt å falle i mars, sier Aslak Øverås i Energi Norge til Dinside.

- Torsdag er systemprisen på kraftbørsen nede under 10 øre per kilowattime. Det er 75 prosent lavere enn i mars i fjor, fortsetter han.

Generelt kan vi si at lavere aktivitet i næringslivet senker etterspørselen etter strøm, og dermed også prisene, ifølge ham.

NVE: Godt forberedt

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) meldr at kraftforsyningen er godt forberedt til å håndtere en situasjon med økt spredning av coronavirus.

- Onsdag har vi hatt gjennomgang med de sentrale aktørene i landets kraftforsyning og fått bekreftet at alle er godt forberedt til å håndtere eventuelle smitteutbrudd, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

- Driften går som normalt, med noen tilpasninger for å ta høyde for at situasjonen kan utvikle seg, legger han til.

Beredskapsansvarlig

Det er NVE som har ansvaret for å samordne beredskapsplanleggingen. De skal altså lede landets kraftforsyning under beredskapssituasjoner.

For dette formål er det etablert en landsomfattende organisasjon, nemlig Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon (KBO), bestående av NVE og de virksomhetene som står for kraftforsyningen. Dette omfatter alle enheter som eier eller driver kraftproduksjon med tilhørende vassdragsregulering, overføring og distribusjon av elektrisk kraft og fjernvarme.

Corona påvirker også NVE

Men corona-viruset påvirker også NVEs egen virksomhet. Derfor er de forberedt på eventuelle utbrudd internt og innfører en rekke tiltak for å begrense smitteomfanget.

Dette innebærer både økt hjemmekontorbruk, utsettelse eller avlysning av arrangementer og sterkt redusert reisevirksomhet.

- Vi følger helsemyndighetenes råd, og gjør en rekke tiltak for å begrense smitteomfanget. Samtidig sikrer vi kapasitet for de samfunnskritiske funksjonene NVE har, knyttet både til kraftforsyning og naturfare, avslutter vassdrags- og energidirektør Lund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer