Boligkjøp

Kan gi salgssmell å betale ned fellesgjelda

Det trenger ikke å være lønnsomt å innfri din del av fellesgjelda.

BOLIGGJELD: Når du kjøper bolig i et borettslag eller sameie, får du gjerne med en mindre eller større del av fellesgjelda. Hva bør du gjøre med dette? Les saken for å få svar. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BOLIGGJELD: Når du kjøper bolig i et borettslag eller sameie, får du gjerne med en mindre eller større del av fellesgjelda. Hva bør du gjøre med dette? Les saken for å få svar. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Noen borettslag og sameier lar deg betale ned fellesgjeld individuelt via en såkalt IN-ordning.

- En IN-ordning betyr at den enkelte beboer har mulighet til å betale ned sin del av fellesgjelda, ei gjeld som oppstår når boligselskapet tar opp lån og fordeler dette ut på leilighetene. Deretter blir fellesgjelda betalt via de månedlige felleskostnadene, sier økonomisk rådgiver Eva Sørmo i Vivon til Dinside.

- Dersom du bor et sted med IN-ordning og har mulighet til å betale ned din andel av fellesgjelda, vil du få lavere felleskostnader, fortsetter hun.

- Sjekk renta og betingelsene

Men lønner det seg alltid å betale ned fellesgjelda i borettslaget eller sameiet?

Det er blant annet avhengig av renta som borettslaget har forhandlet seg frem til, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.

Som regel er renta på fellesgjeld lavere enn den boliglånsrenta du selv har fremforhandlet, men det finnes unntak og borettslag/sameier med svært høye renter på gjelda, ifølge ham.

- Det trenger ikke alltid å være lønnsomt å betale ned fellesgjelda, da borettslaget ofte har bedre rente og betingelser for avdrag enn det du får på boliglånet i banken. Dersom du har eget lån på boligen i tillegg, bør du vurdere hvor du har best betingelser og heller prioritere nedbetaling av det dyreste lånet, oppsummerer Sørmo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer