Boligkjøp

Kan gi salgssmell å betale ned fellesgjelda

Det trenger ikke å være lønnsomt å innfri din del av fellesgjelda.

BOLIGGJELD: Når du kjøper bolig i et borettslag eller sameie, får du gjerne med en mindre eller større del av fellesgjelda. Hva bør du gjøre med dette? Les saken for å få svar. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BOLIGGJELD: Når du kjøper bolig i et borettslag eller sameie, får du gjerne med en mindre eller større del av fellesgjelda. Hva bør du gjøre med dette? Les saken for å få svar. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Noen borettslag og sameier lar deg betale ned fellesgjeld individuelt via en såkalt IN-ordning.

- En IN-ordning betyr at den enkelte beboer har mulighet til å betale ned sin del av fellesgjelda, ei gjeld som oppstår når boligselskapet tar opp lån og fordeler dette ut på leilighetene. Deretter blir fellesgjelda betalt via de månedlige felleskostnadene, sier økonomisk rådgiver Eva Sørmo i Vivon til Dinside.

- Dersom du bor et sted med IN-ordning og har mulighet til å betale ned din andel av fellesgjelda, vil du få lavere felleskostnader, fortsetter hun.

- Sjekk renta og betingelsene

Men lønner det seg alltid å betale ned fellesgjelda i borettslaget eller sameiet?

Det er blant annet avhengig av renta som borettslaget har forhandlet seg frem til, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.

Som regel er renta på fellesgjeld lavere enn den boliglånsrenta du selv har fremforhandlet, men det finnes unntak og borettslag/sameier med svært høye renter på gjelda, ifølge ham.

- Det trenger ikke alltid å være lønnsomt å betale ned fellesgjelda, da borettslaget ofte har bedre rente og betingelser for avdrag enn det du får på boliglånet i banken. Dersom du har eget lån på boligen i tillegg, bør du vurdere hvor du har best betingelser og heller prioritere nedbetaling av det dyreste lånet, oppsummerer Sørmo.

- Du bør også sjekke om borettslaget er med i en sikringsordning før du vurderer ekstra nedbetaling av fellesgjelda. Sikringsordningen vil nemlig sikre deg dersom borettslaget får økonomiske problemer, andre boligeiere ikke betaler sin andel av fellesgjeld eller borettslaget går konkurs, sier Sørmo videre.

FØRSTEGANGSKJØPER: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrands beste råd. Vis mer

Kan gi salgssmell

Sett at du har betalt ned hele din del av fellesgjelda og skal selge leiligheten - i så fall må kjøper ta opp lån for å finansiere hele kjøpesummen, og dette kan utelukke noen kjøpere, ifølge Sørmo.

Noen trekker fram at lav fellesgjeld er mer attraktivt for potensielle kjøpere ved salg, men husk at kjøper av en bolig med nedbetalt fellesgjeld må finansiere mer av totalkostnaden ved kjøpet selv, skriver Kvadsheim, og fortsetter:

Dette er jo greit for kjøpere med solid egenkapital, mens for de som har lav egenkapital og begrensede boliglånsmuligheter, vil lav fellesgjeld ha motsatt effekt.

Er leiligheten din en typisk førstegangskjøper-bolig, ville jeg nok prioritert egen gjeld framfor fellesgjeld, konkluderer Kvadsheim.

- Dersom du har mye oppsparte midler og vurderer å betale ned din del av fellesgjelda, bør du vurdere om du ønsker å bruke de oppsparte midlene til andre investeringer først, sier Sørmo.

Husk skattefradraget

Når du søker boliglån til kjøp av andelsbolig, vil fellesgjelda gå inn i regnestykket til banken. For mange er det en fordel at de slipper dokumentavgift når de kjøper andelsbolig, spesielt dersom de har lite egenkapital.

- Og, du får skattefradrag på rentekostnadene på fellesgjeld. Det er derfor viktig å sjekke at fellesgjelda har kommet med i skattemeldingen, avslutter Sørmo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer