Kan ha oppdaget den sjette sansen

Forskere mener vi kan føle at det er trøbbel i vente.

Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang følt at ting ikke er som de skal være og handlet deretter? Forskere mener nå at disse instinktene er rotfestet dypt inne i hjernen.

Forskning peker i retningen av en sjette sans - en mekanisme i hjernen som plukker opp og sender ut underbeviste signaler om trøbbel i vente.

Funnene kan forklare enkelte intuitive fenomener som mennesker opplever. Se for eksempel på tsumamien i Sør-øst Asia, da urbefolkningen søkte seg opp i høyden rett før katastrofen skjedde. Kan små forandringer i vær og omgivelsene ha vært med på å gi dem en tidlig varsling?

Senter i hjernenI følge en rapport kan et slikt varslingssystem muligens befinne seg i anterior cingulate cortex, en del av hjernen som behandler kompleks informasjon. Rapporten som ble skrevet av psykologer fra Washington University i St. Louis ble publisert i februarutgaven av tidsskriftet Science.

I undersøkelsen ble de frivillige deltagerne satt til å løse vanskelige visuelle tester som skulle utløse konflikter inne i hjernen. Studiet ble gjort av amanuensis Joshua Brown og førsteamanuensis i psykologi Todd Braver. Under eksperimentet observerte forskerne hver deltagers hjerneaktivitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer