Kan halvere brystkreft-risiko

Jevnlig bruk av reseptfrie smertestillende piller, som asprin og ibux, kan halvere risikoen for brystkreft etter overgangsalderen. Det viser en stor studie fra USA.

Publisert
Sist oppdatert

Smertestillende kan halvere brystkreft-risikoJevnlig bruk av reseptfrie smertestillende piller, som asprin og ibux, kan halvere risikoen for brystkreft etter overgangsalderen. Det viser en stor studie fra USA.

Den store amerikanske undersøkelsen viser at kvinner som etter overgangsalderen tok betennelsesdempende smertestillende jevnlig, hadde mindre risiko for brystkreft enn sine medsøstre som ikke brukte pillene.

- Det er sterke indikasjoner på at smertestillende piller - som er relativt ufarlige, billige og blir brukt av mange millioner mennesker - kan ha en gunstig effekt på utviklingen av brystkreft og andre typer kreft, sier lederen av studien, Randall E. Harris fra Ohio State University i Columbus til Reuters Health.

Men det må understrekes at pillene ikke er uten bivirkningen. De kan forårsake mageproblemer som svulster og blødninger.

I denne studien analyserte Harris og hans kolleger data fra en studie av 81.000 kvinner som hadde vært i overgangsalderen.

De fant ut at kvinner som hver uke tok to eller flere smertestillende, som asprin, ibux eller lignende, hadde 21 prosent mindre risiko for brystkreft etter mellom fem og ni år. Jevnlig bruk i mer enn 10 år ga en minsket risiko på 28 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer