Kan halvere brystkreft-risiko

Jevnlig bruk av reseptfrie smertestillende piller, som asprin og ibux, kan halvere risikoen for brystkreft etter overgangsalderen. Det viser en stor studie fra USA.

Publisert
Sist oppdatert

Smertestillende kan halvere brystkreft-risiko
Jevnlig bruk av reseptfrie smertestillende piller, som asprin og ibux, kan halvere risikoen for brystkreft etter overgangsalderen. Det viser en stor studie fra USA.

Den store amerikanske undersøkelsen viser at kvinner som etter overgangsalderen tok betennelsesdempende smertestillende jevnlig, hadde mindre risiko for brystkreft enn sine medsøstre som ikke brukte pillene.

- Det er sterke indikasjoner på at smertestillende piller - som er relativt ufarlige, billige og blir brukt av mange millioner mennesker - kan ha en gunstig effekt på utviklingen av brystkreft og andre typer kreft, sier lederen av studien, Randall E. Harris fra Ohio State University i Columbus til Reuters Health.

Men det må understrekes at pillene ikke er uten bivirkningen. De kan forårsake mageproblemer som svulster og blødninger.

I denne studien analyserte Harris og hans kolleger data fra en studie av 81.000 kvinner som hadde vært i overgangsalderen.

De fant ut at kvinner som hver uke tok to eller flere smertestillende, som asprin, ibux eller lignende, hadde 21 prosent mindre risiko for brystkreft etter mellom fem og ni år. Jevnlig bruk i mer enn 10 år ga en minsket risiko på 28 prosent.

Ibux-lignende piller ga en gevinst på hele 49 prosent redusert risiko.

Den beskyttende effekten viste seg også hos kvinner som hadde over gjennomsnittlig risiko for kreft, som for eksempel de som var overvektige eller hadde flere krefttilfeller i familien.

En økende andel forskning viser at visse typer smertestillende kan ha flere helsebringende effekter enn kun å stille smerte. Asprin, for eksempel, blir ofte anbefalt til pasienter som er i risikosonen for hjerteproblemer.

Mozon.no, 24.04.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer