Kan håndverkeren kreve mer enn prisoverslaget?

Nei! Du kan med loven i hånd nekte å betale overraskende dyre regninger.

KOSTBART: Å leie håndverkere som elektrikere og rørleggere kan fort bli kostbart. Men det skal ikke bli dyrere enn du trodde, om du har fått et prisoverslag.  Foto: COLOURBOX
KOSTBART: Å leie håndverkere som elektrikere og rørleggere kan fort bli kostbart. Men det skal ikke bli dyrere enn du trodde, om du har fått et prisoverslag. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du male et hus, fikse noen rør eller bygge en garasje, har mange skrekken for at regningene fra håndverkeren blir mye høyere enn antatt.

Men her har du et faktum: Det skal de ikke.

Du er nemlig beskyttet av en egen lov, håndverkertjenesteloven, som nekter håndverkere å gi kundene sine stygge overraskelser.

Vel og merke om du gjør de riktige forbredelsene.

Dette gjelder også på bilverkstedet - derfor skal ikke mekanikeren gi deg overraskende store regninger

Be om prisoverslag

Tvister mellom håndverkere og forbrukere kan havne i Forbrukertvistutvalget (FTU), som via sine avgjørelser bestemmer hva som er gjeldende lov og rett for slike forhold.

De har i sommer gitt to slike saker både medhold og avslag:

  • En Oslo-kar leide inn et elektrikerfirma for å fikse bad og kjøkken. Det skriftlige prisoverslaget var på 18.000 kroner, men regningen havnet på 56.294 kroner. Noe av det fakturerte ekstraarbeidet ble godkjent av Oslo-karen på forhånd, men mye annet kom som et sjokk. FTU gir han rett til et prisavslag på 14.587 kroner, slik han krevde.
  • En mann i Nedre Eiker skulle tine noen vannrør, og fikk ingen prisoverslag på jobben. Da regningen kom på 19.502 kroner syntes han likevel dette var altfor mye. FTU synes ikke prisen er direkte urimelig, og mannen hadde aldri hadde fått beskjed om at regningen skulle bli mindre.FTU gir han ikke gjennomslag for klagen sin.
Det er i hovedsak én ting vi kan lære av disse bindende vedtakene: Få et skriftlig prisoverslag på forhånd!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer