Kan hende du må vente

Noen av dem som venter på skattepenger i juni, vil bli skuffet.

Mange nordmenn som får oppgjøret til høsten, vet det ikke selv ennå. Foto: Per Ervland
Mange nordmenn som får oppgjøret til høsten, vet det ikke selv ennå. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Skatteetaten skal skatteoppgjøret være klart torsdag 24. juni. Det er altså omtrent 20 dager til mange nordmenn kan glede seg over at skattepengene er på konto. Men det gjelder ikke alle. Mens de fleste lønnstakere og pensjonister får oppgjøret i juni, må noen vente til oktober.

De som får skatteoppgjøret til høsten får beskjed om dette i eget brev, og dette brevet kommer rundt 24. juni. Dersom du går spent og venter på resultatet av oppgjøret, eller på tilgodebeløp fra Skatteetaten, kan det hende du blir skuffet. Mellom 10 og 20 prosent av vanlige lønnsktakere og pensjonister får skatteoppgjøret først i oktober.

Se også: Så mye får du i feriepenger

Disse får senere

At næringsdrivende får skatteoppgjøret til høsten, er de fleste kjent med. Det samme gjelder for lønnstakere og pensjonister som er gift med næringsdrivende. De får skatteoppgjøret til høsten, samtidig med ektefellen.

MEN: Noen privatpersoner får også skatteoppgjøret senere. Dette gjelder lønnstakere og pensjonister der hvor skattekontoret av en eller annen grunn trenger mer tid.

Ifølge Skatteetaten kan det her være snakk om skatteytere som for eksempel

  - kan ha formue eller inntekt i flere kommuner
  - som har mottatt etterbetalt pensjon
  - som har søkt om utsettelse for innlevering av selvangivelsen
  - som har ført opp opplysninger i merknader/vedlegg i selvangivelsen
  - som har en differanse mellom opplysninger i selvangivelsen og innberettet beløp fra arbeidsgivere, banker mv.

Det er med andre ord ganske mange som kan risikere å motta skatteoppgjøret til høsten.

Trenger ikke få samtidig

Selv om ektefeller lignes samtidig, er det ingen automatikk i dette når det gjelder samboerpar.

Dette kan bli et praktisk problem:
Kari og Per er samboere med to barn og felles boliglån, men når selvangivelsen kommer, er alle renteutgiftene ført opp på Per. Disse skulle vært delt likt mellom Kari og Per, og begge endrer dette i selvangivelsen.

Per forventer seg dermed en baksmell, men dette vil utjevnes med et tilsvarende høyere tilgodebeløp hos Kari. Problemet oppstår når Kari får beskjed om at hun ikke får oppgjøret før i oktober. Rettelsen som var en ren formalitet, blir med ett et problem, fordi Pers restskatt forfaller lenge før Kari mottar tilgodebeløpet.

Fristen for å betale første del av restskatten er nemlig 20. august, og andre del skal betales senest 24. september. Venter du på penger, og du får skatteoppgjøret utsatt, får du derimot ikke skattepengene før etter 21. oktober. Dermed har Per og Karis likviditet gjennom sommeren fått en liten eller kraftig smell.

Motsatt er det selvsagt en fordel dersom den som skal betale restskatt, får utsatt oppgjøret, mens den som får penger tilbake, får oppgjøret i juni. Men hvem som får først, er ren bingo.

Les mer om dette: Ikke gled deg for tidlig

Restskatt

Betalte du restskatten innen 31. mai, slipper du renter. Men dersom du ikke har gjort det, kan du like gjerne vente helt til fristene for innbetaling som å betale med en gang. Skylder du skatteetaten penger, har du allerede fått et rentepåslag i det du mottar kravet. Dette er imidlertid ikke en løpende rente, så du betaler det samme selv om du venter til innbetalingsfristen.

Første termin restskatt skal betales innen 20. august. Andre termin restskatt skal betales innen 24. september. Disse fristene gjelder personer som får skatteoppgjøret i juni. Fristen for å klage på likningen er 10. august.

Skatteoppgjøret til høsten er klart onsdag 20. oktober. Fristen for å klage på likningen til høsten er 10. november, og restskatten for høstoppgjøret forfaller til betaling 10. november 2010 og 15. desember 2010

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer