Strømpris

Kan husleia økes grunnet høye strømpriser?

Mange leietakere har strømutgifter inkludert i den månedlige husleia de betaler. Nå er det flere utleiere som lurer på om de kan øke leia for å kompensere de skyhøye strømprisene.

«ALL INCLUSIVE»: Noen leier ut med strøm inkludert, andre lar leietaker ha egen strømavtale utenom. Foto: NTB/skjermdump
«ALL INCLUSIVE»: Noen leier ut med strøm inkludert, andre lar leietaker ha egen strømavtale utenom. Foto: NTB/skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svaret på dette spørsmålet er imidlertid enkelt:

- Nei, du som leier ut hus eller hytte hvor strømmen er inkludert, kan ikke justere opp leia nå for å dekke opp for strømprisene, selv om strømmen koster deg mer enn ellers, understreker advokat Annita Magnussen i Huseierne.

- Vi får en rekke spørsmål om dette. Utleiere som leier ut med strøm inkludert i leia, ser at en langt større del går med til å dekke strømregninga, og undres om ikke de er i sin rett til å oppjustere leia i takt med strømprisene. Men det har de rett og slett ikke lov til, sier advokaten videre.

To måter å justere husleia

Justering av husleie er lovfestet i husleieloven som sier at endring av husleia tidligst kan settes i verk ett år etter siste leiefastsetting. Da skal leia justeres etter konsumprisindeksen (KPI), altså ikke etter utleiers utgifter, og leieboeren må få varsel minst én måned i forkant.

For å finne ny husleie etter KPI, kan SSBs husleiekalkulator benyttes.

Når leieforholdet har vart i to år og seks måneder uten at leia har blitt endret utenom KPI-justering, kan hver av partene framsette krav om at leia endres til «gjengs leie» - det vil si et gjennomsnitt av leia for alle løpende leieforhold som gjelder lignende husrom på lignende vilkår.

Kan utleier kreve at jeg bruker mindre strøm?

Ettersom utleier ikke kan justere opp husleia som følge av høye strømpriser dersom strøm er inkludert i leia, stiller en 20 år gammel gutt dette spørsmålet via Ung.no:

Det står i leiekontakten at strøm er inkludert, men utleier ønsker jeg skal bruke mindre strøm. Har han lov til å kreve dette?

Når strøm er inkludert i husleia, er det ikke rart at utleier ber deg bruke så lite strøm som mulig. Det er dog utleier som har valgt å leie ut med strøm inkludert, og da må utleier regne med at strømforbruket ditt er av et visst omfang. Utleier kan ikke uten videre kreve at du skal bruke mindre strøm, men du har en lojalitetsplikt overfor utleier, så du har et ansvar for å ikke bruke unormalt mye strøm. Du må selv vurdere om du bruker mer strøm enn det som må anses som normalt det gjeldende året, svarer Leieboerforeningen.

TRIKS: Med enkle grep kan du «hacke» eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Flere forhold er med på å bestemme om strømforbruket er normalt eller unormalt. Lave temperaturer krever naturlig nok mer strøm til oppvarming, og med tanke på pandemien vi har lagt bak oss der flere har hatt hjemmekontor og -skole, har nok dette også påvirket strømregninga.

Et tips for å få en indikasjon på hva som er normalt strømforbruk for en bolig av en viss størrelse, er å besøke Strømpris.no og velge aktuell kommune i beregningen, men i stedet for å skrive inn hva som er årlig strømforbruk, velger du heller «beregn basert på boligen din». Da velger du boligtype og areal, og så er det bare å klikke seg tilbake via «beregn basert på forbruk» for å se hva som er estimert forbruk.

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Anbefaler separat strømbetaling

Om strøm skal være inkludert i husleia eller betales utenom, skal spesifiseres i husleiekontrakten. Når det først er inngått en avtale, kan utleier eller leietaker ikke uten videre endre den. Da må de vente til kontrakten går ut og eventuelt inngå ny avtale med nye vilkår.

- Der hvor det er mulighet for det, anbefaler vi at boligen leies ut uten strøm inkludert, og at leieboeren tegner et eget strømabonnement. Det gir mer forutsigbarhet for utleier, sier Magnussen.

Men for at leietaker skal kunne ha egen strømavtale, må hen ha egen strømmåler, og det er det ikke alle utleieboliger som har, for eksempel hvis det er snakk om en utleiedel av primærboligen til utleieren. Hvordan kan da strømbetaling løses hvis dette ikke er inkludert i leia?

Da kan strømmen betales akonto i tillegg til leia, det vil si en fast forskuddsbetaling hver måned som seinere reguleres etter faktisk forbruk.

I slike tilfeller har imidlertid leietaker krav på at det framlegges et regnskap årlig som viser størrelsen på strømkostnadene og fordelingen på husrommene i boligen. Uten dokumentasjon har utleier i utgangspunktet ikke noe rettslig grunnlag for å kreve strømutgiftene sine dekket, svarer Leieboerforeningen via Ung.no.

Annonse: Spar tusenvis på strømregningene med en varmepumpe

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer