Strømpris

Kan husleia økes grunnet høye strømpriser?

Mange leietakere har strømutgifter inkludert i den månedlige husleia de betaler. Nå er det flere utleiere som lurer på om de kan øke leia for å kompensere de skyhøye strømprisene.

«ALL INCLUSIVE»: Noen leier ut med strøm inkludert, andre lar leietaker ha egen strømavtale utenom. Foto: NTB/skjermdump
«ALL INCLUSIVE»: Noen leier ut med strøm inkludert, andre lar leietaker ha egen strømavtale utenom. Foto: NTB/skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svaret på dette spørsmålet er imidlertid enkelt:

- Nei, du som leier ut hus eller hytte hvor strømmen er inkludert, kan ikke justere opp leia nå for å dekke opp for strømprisene, selv om strømmen koster deg mer enn ellers, understreker advokat Annita Magnussen i Huseierne.

- Vi får en rekke spørsmål om dette. Utleiere som leier ut med strøm inkludert i leia, ser at en langt større del går med til å dekke strømregninga, og undres om ikke de er i sin rett til å oppjustere leia i takt med strømprisene. Men det har de rett og slett ikke lov til, sier advokaten videre.

To måter å justere husleia

Justering av husleie er lovfestet i husleieloven som sier at endring av husleia tidligst kan settes i verk ett år etter siste leiefastsetting. Da skal leia justeres etter konsumprisindeksen (KPI), altså ikke etter utleiers utgifter, og leieboeren må få varsel minst én måned i forkant.

For å finne ny husleie etter KPI, kan SSBs husleiekalkulator benyttes.

Når leieforholdet har vart i to år og seks måneder uten at leia har blitt endret utenom KPI-justering, kan hver av partene framsette krav om at leia endres til «gjengs leie» - det vil si et gjennomsnitt av leia for alle løpende leieforhold som gjelder lignende husrom på lignende vilkår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer