Kan jeg bare bli oppsagt?

Spør om det du lurer på. Webjuristene svarer deg.

Rettshjelperne Nina Dybedahl og Carl Kjeldsberg fra Webjuristene svarer på dine juridiske spørsmål her på DinSide. Foto: Webjuristene
Rettshjelperne Nina Dybedahl og Carl Kjeldsberg fra Webjuristene svarer på dine juridiske spørsmål her på DinSide. Foto: Webjuristene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Så lett kan du bli oppsagt: Det holder med å stjele en kulepenn", skrev svenske Aftonbladet i går. Vi har spurt Webjuristene om det virkelig er så enkelt å kvitte seg med ansatte?

- Det er ikke godt å si. Hvis pennen var dyr og arbeidstakeren bevisst tok pennen, altså at det ikke er en feiltagelse, så kan man nok få sparken også i Norge. Vi har ikke noe lignende eksempel fra Norge, men i en Høyesterettsdom fra 1999 ble naskeri av noen kluter og gummihansker ikke akseptert som avskjedsgrunn, sier Nina Dybedahl i Webjuristene til DinSide.

Nettstedet og rettshjelperkjeden Webjuristene.no fyller 2 år i dag, fredag, og svarer på det du lurer på.

Nettmøtet er i gang. Hvis du har noe du vil spørre juristene om, kan du sende inn spørsmål ved å trykke på knappen nederst i artikkelen.

Den mest populære arbeidsplassen

Ikke slurv!

Arbeidstakere står ganske sterkt i Norge, men i krisetider blir du anbefalt å gjøre ditt beste.

Hva skal man passe seg for på arbeidsplassen for å ikke være utsatt?

- I Norge er det svært vanskelig å bli oppsagt dersom man gjør sitt beste i jobben. Domstolene skiller veldig mellom manglende evne og manglende vilje. Dersom du er en vanlig ansatt som gjør så godt du kan, kan du sjelden få sparken fordi arbeidet du har utført ikke er godt nok. I så fall må nivået være langt under gjennomsnittsnivået. Men dersom du kan bedre, men slurver, da er det viljen det skorter på. Da kan oppsigelse gis, sier Dybedahl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer