Kan jobben overvåke meg?

Arbeidsgiver kan ikke uten videre kjøre kameraovervåkning, telefonopptak og e-post-lesing.

HALLO: Føler du at sjefen sitter på andre siden av skjermen din? Det får han ikke nødvendigvis lov til.  Foto: All Over Press
HALLO: Føler du at sjefen sitter på andre siden av skjermen din? Det får han ikke nødvendigvis lov til. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens verdenssamfunnet raser over amerikanernes enorme overvåkning av alt fra Facebook-brukere til statsledere, risikerer vi alle en overvåkning i langt mindre skala: På jobben.

Men det er på ingen måte slik at arbeidsgiveren din kan boltre seg i teknologisk avlytting bare fordi du jobber for dem.

Her er spørsmålene man ofte stiller seg, og svarene Datatilsynet gir på sine nettsider.

Å overvåke kjærestens mobil og PC med disse dingsene kan være ulovlig

Kan arbeidsgiver videoovervåke meg?

Kun om det er spesielt behov for det. Dette kan for eksempel være for å beskytte liv og helse, eller forebygge kriminalitet. Derfor er det tillatt på for eksempel en oljeplattform og i butikker, men det skal mye til for å få videoovervåke et kontorlandskap. Heldigvis er det forbudt på do, og overvåkningen skal selvfølgelig sies fra om.

(Mer info hos Datatilsynet)

DIN E-POST: E-post som er sendt til din egen adresse på jobben skal ikke leses av arbeidsgiveren din.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DIN E-POST: E-post som er sendt til din egen adresse på jobben skal ikke leses av arbeidsgiveren din. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Kan arbeidsgiver lese e-postene og filene mine?

Som hovedregel: Nei. Post i felles e-postkasser og filer på fellesområder får de se på, men for å sjekke din egen e-post og filer må arbeidsgiver innfri strenge vilkår, eller få tillatelse fra deg. Vilkårene kan være at det er helt nødvendig for den daglige driften eller ved mistanke om at du bryter regler og plikter. Før arbeidsgiver begynner snokingen skal du advares, og få vite hvorfor. De samme reglene gjelder ved arbeidsplasser du ikke lenger jobber i, og på både servere, datamaskiner og telefoner. Samtidig advarer Datatilsynet om å bruke jobb-e-post til personlige formål.

(Mer info hos Datatilsynet)

Kan arbeidsgiver overvåke internettbruken min?

Jobben din har både rett og plikt til en viss loggføring av datatrafikk, for eksempel av sikkerhetsmessige grunner. Men dette er noe helt annet enn å sjekke hvor du surfer. Vil arbeidsgiver gjøre dette, for eksempel fordi de mener du har surfet på noe de ikke tillater, må de melde fra til Datatilsynet og ha en svært god grunn. Arbeidsgiver må også tydelig fortelle deg hva de ikke tillater før de eventuelt kan reagere på nettbruken din.

(Mer info hos Datatilsynet)

Med denne dingsen fra Teknikmagasinet kan du stjele andres passord

KAN AVLYTTES: Arbeidsgiver kan høre på telefonsamtalene dine, men ikke uten videre ta dem opp.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KAN AVLYTTES: Arbeidsgiver kan høre på telefonsamtalene dine, men ikke uten videre ta dem opp. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kan arbeidsgiver ta opp samtalene mine?

Opptak av telefonsamtaler skal ikke gjøres med mindre det kreves av jobben. For eksempel har verdipapirforetak plikt til å gjøre opptak av samtaler med kunder, og ved telefonsalg blir det ofte gjort opptak ved avtaleinngåelse. Da skal både selger og kunden få beskjed. Om arbeidsgiver mener de må høre hva du sier for å for eksempel sjekke kvaliteten, skal de heller lytte enn å ta opp, noe som faller utenfor Datatilsynets lovverk. Arbeidsgiver kan også pålegge deg at de får lov til å lagre samtalene, men du skal altså få beskjed.

(Mer info hos Datatilsynet)

For 999 kroner selger de denne som lar deg lese andres SMS

Kan arbeidsgiver spore meg med GPS?

Aftenposten har fortalt om en søppelbilsjåfør som fikk sparken da arbeidsgiver mente GPS-sporingen av bilen hans avslørte lange pauser kamuflert som overtid. Dette fikk ikke selskapet lov til. Ikke fordi det er ulovlig å GPS-overvåke ansatte, men fordi formålet med overvåkningen ikke var å sjekke hvor effektive sjåførene var. Arbeidsgiver kan med andre ord følge med på hvor for eksempel tjenestebilen din er, men kun for formålet de oppgir, som å kunne sende riktig taxi til riktig kunde.

(Mer info hos Datatilsynet)

Føler du deg overvåket av sjefen?

(Avsluttet)
Nei(47%) 559
Ja, jeg vet jeg blir overvåket(34%) 412
Ja, men jeg vet ikke(19%) 231
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Kan arbeidsgiver sjekke når jeg kommer og går fra jobb?

Ja, for eksempel ved å kreve at du sveiper et kort ved døra, eventuelt med egne koder for hvorfor du forlater arbeidsplassen. Om det du tror bare er et nøkkelkort også brukes til slik registrering, må du samtykke til det.

(Mer info hos Datatilsynet)

Kan jeg kreve å få vite alt arbeidsgiver har lagret om meg?

Javisst! Det finnes unntak, men Datatilsynet skriver at det er en svært høy terskel for å kunne nekte deg innsyn i personalmappen din. Så er du usikker på hva jobben din vet om deg, krev gjerne å få vite det.

(Mer info hos Datatilsynet)

Medlemskortene du bruker på butikken er egentlig "overvåkningskort"

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer