Kan jobben overvåke meg?

Arbeidsgiver kan ikke uten videre kjøre kameraovervåkning, telefonopptak og e-post-lesing.

HALLO: Føler du at sjefen sitter på andre siden av skjermen din? Det får han ikke nødvendigvis lov til.  Foto: All Over Press
HALLO: Føler du at sjefen sitter på andre siden av skjermen din? Det får han ikke nødvendigvis lov til. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens verdenssamfunnet raser over amerikanernes enorme overvåkning av alt fra Facebook-brukere til statsledere, risikerer vi alle en overvåkning i langt mindre skala: På jobben.

Men det er på ingen måte slik at arbeidsgiveren din kan boltre seg i teknologisk avlytting bare fordi du jobber for dem.

Her er spørsmålene man ofte stiller seg, og svarene Datatilsynet gir på sine nettsider.

Å overvåke kjærestens mobil og PC med disse dingsene kan være ulovlig

Kan arbeidsgiver videoovervåke meg?

Kun om det er spesielt behov for det. Dette kan for eksempel være for å beskytte liv og helse, eller forebygge kriminalitet. Derfor er det tillatt på for eksempel en oljeplattform og i butikker, men det skal mye til for å få videoovervåke et kontorlandskap. Heldigvis er det forbudt på do, og overvåkningen skal selvfølgelig sies fra om.

(Mer info hos Datatilsynet)

Kan arbeidsgiver lese e-postene og filene mine?

Som hovedregel: Nei. Post i felles e-postkasser og filer på fellesområder får de se på, men for å sjekke din egen e-post og filer må arbeidsgiver innfri strenge vilkår, eller få tillatelse fra deg. Vilkårene kan være at det er helt nødvendig for den daglige driften eller ved mistanke om at du bryter regler og plikter. Før arbeidsgiver begynner snokingen skal du advares, og få vite hvorfor. De samme reglene gjelder ved arbeidsplasser du ikke lenger jobber i, og på både servere, datamaskiner og telefoner. Samtidig advarer Datatilsynet om å bruke jobb-e-post til personlige formål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer