Kan komme krav til at produkter må være lettere å reparere

EU ser på nye krav om økt reparerbarhet.

STRENGERE KRAV TIL DETTE: Det kan komme krav til at det skal bli lettere å reparere produkter som kaffemaskiner og støvsugere. Foto: ALL OVER PRESS
STRENGERE KRAV TIL DETTE: Det kan komme krav til at det skal bli lettere å reparere produkter som kaffemaskiner og støvsugere. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du hatt en støvsuger, kaffemaskin, vaskemaskin eller oppvaskmaskin som har fusket - og hvor løsningen har blitt å kjøpe en ny, fordi det har vært for dyrt eller for vanskelig å reparere? Nå kan det komme krav til at disse tingene skal bli lettere å reparere.

EU-kommisjonen har satt i gang et studium for å se på gevinstene ved å stille krav til økt reparerbarhet.

LES OGSÅ: Kan du heve kjøpet etter tre feil?

Økodesignforskriften

Eventuelle krav som kommer, vil ligge under økodesigndirektivet, som regulerer forhold rundt miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter.

Produkter som i de senere årene er berørt av denne forskriften, er blant annet støvsugere, varmtvannstanker, kjøleskap og lyspærer.

LES OGSÅ: Du slipper å betale for undersøkelser og reparasjon om ikke butikken har advart deg

Skal se på mulighetene

I første omgang er det snakk om en studie hvor de skal undersøke de samfunnsøkonomiske og miljømessige virkningene i EU knyttet til å sette krav om at produkter lettere skal kunne la seg reparere.

Studiet vil ta utgangspunkt i støvsugere, kaffemaskiner, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner, og de skal finne mulige løsninger og eventuelle barrierer for å stille et slikt krav.

Resultatene skal danne grunnlag for å vurdere gevinsten av å stille økodesignkrav om produkters reparerbarhet generelt. Spesielt vil resultatene kunne brukes i revisjonen av gjeldende forordninger for støvsugere, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner.

Allerede i gang

Studien skal utføres av et eksternt selskap, og er allerede i gang. Den skal løpe fra januar til august 2015.

Dette er første steg på en firetrinns stige mot en gjennomføring av nye krav.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer