Det er fort gjort å angre på studie- og skolevalg. Men, dersom du er kommet inn på en privatskole og ønsker å slutte, må du gjerne betale for å komme unna.
- Er du tidlig ute, må du betale et gebyr på noen tusen. Angrer du seinere, kan du måtte betale opptil ett semester i skolepenger, sier fungerende leder for forbrukerdialog Thomas Iversen i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Sjekk om du kan få stipend eller ekstra støtte
Forbrukertilsynet har laget en veileder for privatskolene, som legger føringer for hvor langt skolene kan gå i avtalene sine. Her står det at avbestilling før skolestart kan utløse et administrasjonsgebyr fra 1.000 til 3.000 kroner, mens oppsigelse etter skolestart maksimalt skal medføre betaling av skolepenger inneværende semester.
Urimelige kontraktsvilkår kan klages til Forbrukertilsynet, og hos Forbrukerrådet finner du klageskjema for skole.
Les kontrakten nøye
Dersom du blir syk, utsatt for en ulykke eller liknende, mener tilsynet at du bør kunne gå fra kontrakten med privatskolen og bare betale for mottatt undervisning.

Personlighetstest kan hjelpe deg til å velge riktig studie
Dette er, derimot, bare anbefalinger. Har du søkt deg til privatskole, bør du lese kontrakten nøye.
- Ikke skriv under på noe du ikke skjønner, det kan bli både skuffende og kostbart, sier Iversen i Forbrukerrådet.
Hvis utdanningsløpet ikke lar seg gjennomføre som planlagt, er det viktig å ha en avtale du kan tre ut av og som gir deg skolepengene tilbake.
Loggfør klageforløpet
Avbestillingsregler, kostnaden for skoletilbudet, eventuelle ekstrautgifter og gebyrer dersom du ombestemmer deg, skal komme klart fram før avtalen inngås.

Les dette før du søker ledig studieplass
Ifølge Forbrukerrådet hadde flere privatskolestudenter problemer med kontrakten sin i fjor. De opplevde blant annet helt urimelige oppsigelsesvilkår og noen av dem gikk rettens vei for å komme ut av dårlige kontakter.
Er du misfornøyd med skoletilbudet, bør du ta dette opp med læreren eller skolens administrasjon så snart som mulig. Forbered klagen din ved å loggføre det du er misfornøyd med, eksempelvis mangel på undervisning, tilgang til læremateriell, praksisplass eller veiledning. Registrer også når og med hvem du tok opp problemet, framholder Forbrukerrådet.
Og, husk å informere Lånekassen også dersom studieløpet ikke går som planlagt.
