Energimerking

– Kan kreve nytt produkt

Power og Elkjøp straffes etter mangelfull energimerking. Forbrukerrådet sier at berørte kunder kan ta kontakt med butikken.

STRAFFES: Elektronikkjedene Elkjøp og Power er ilagt et gebyr på en halv million kroner. Foto: Lise Åserud / NTB
STRAFFES: Elektronikkjedene Elkjøp og Power er ilagt et gebyr på en halv million kroner. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Energimerking av produkter som hvitevarer skal gjøre det enklere for forbrukere å velge energieffektive produkter. Skalaen går fra A (grønn) til G (rød), der førstnevnte er det mest effektive valget.

Under en gjennomgang av butikkenes energimerking i perioden 2016–2019, ble det avdekket avvik hos både Elkjøp og Power, som i 2020 ble ilagt et gebyr av Olje- og energidepartementet på 500 000 kroner hver.

Elkjøp vedtok boten, mens Power klaget den inn.

Viktig sak

I det endelige vedtaket som kom fra departementet denne uka, opprettholdes gebyret til Power på 500 000 kroner.

Overfor DinSide sier olje- og energiminister Terje Aasland at det er viktig at informasjon om produktene er riktig og tydelig slik at forbrukeren vet hva den kjøper.

– Kundene skal kunne gjøre godt gjennomtenkte kjøp og må kunne stole på at informasjonen stemmer, sier han.

Spesielt i disse dager med unormalt høye strømpriser, er mange opptatt av å gjøre mer energieffektive kjøp, som kutter strømregninga og som bidrar til at folk sparer penger, sier Aasland, og da må informasjonen i reklame og butikk stemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.