Energimerking

– Kan kreve nytt produkt

Power og Elkjøp straffes etter mangelfull energimerking. Forbrukerrådet sier at berørte kunder kan ta kontakt med butikken.

STRAFFES: Elektronikkjedene Elkjøp og Power er ilagt et gebyr på en halv million kroner. Foto: Lise Åserud / NTB
STRAFFES: Elektronikkjedene Elkjøp og Power er ilagt et gebyr på en halv million kroner. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Energimerking av produkter som hvitevarer skal gjøre det enklere for forbrukere å velge energieffektive produkter. Skalaen går fra A (grønn) til G (rød), der førstnevnte er det mest effektive valget.

Under en gjennomgang av butikkenes energimerking i perioden 2016–2019, ble det avdekket avvik hos både Elkjøp og Power, som i 2020 ble ilagt et gebyr av Olje- og energidepartementet på 500 000 kroner hver.

Elkjøp vedtok boten, mens Power klaget den inn.

Viktig sak

I det endelige vedtaket som kom fra departementet denne uka, opprettholdes gebyret til Power på 500 000 kroner.

Overfor DinSide sier olje- og energiminister Terje Aasland at det er viktig at informasjon om produktene er riktig og tydelig slik at forbrukeren vet hva den kjøper.

– Kundene skal kunne gjøre godt gjennomtenkte kjøp og må kunne stole på at informasjonen stemmer, sier han.

Spesielt i disse dager med unormalt høye strømpriser, er mange opptatt av å gjøre mer energieffektive kjøp, som kutter strømregninga og som bidrar til at folk sparer penger, sier Aasland, og da må informasjonen i reklame og butikk stemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer