Kan kreve røykfrie ansatte

Røyker du? Da kan du faktisk gå glipp av drømmejobben. Arbeidsgivere er nemlig i sin fulle rett dersom de ønsker å ansette ikke-røykere framfor røykere. Mange arbeidsgivere mener nemlig at ikke-røykere er mer effektive, har bedre helse og mindre sykefravær.

Publisert

Arbeidsmiljøloven beskytter ikke røykere mot diskriminering på arbeidsmarkedet. En arbeidsgiver kan si: – Du røyker, derfor vil jeg ikke ha deg. Det opplyser jurist Turid Brattset Oddum i Arbeidstilsynet.

Blir mer vanlig

Følger du med i avisenes stillingsannonser? Da har du kanskje lagt merke til at enkelte arbeidsgivere krever at den som skal ansettes er røykfri. Ifølge arbeidsmiljøloven er dette fullt lovlig. Den sier nemlig bare at det er forbudt å kreve opplysninger om politiske, religiøse, seksuelle og kulturelle forhold.

Ifølge Oddum kan arbeidsgiver ellers spørre om hva som helst. Hun tror forøvrig at Norge vil følge utviklingen i USA og Europa, der det er langt vanligere å kreve at den ansatte ikke røyker.

- Mange arbeidsgivere begrunner denne praksisen med at ikke-røykere er mer effektive, har bedre helse og mindre sykefravær, sier hun.

På arbeid

Sjefen kan nekte deg å røyke i arbeidstiden og innenfor arbeidsplassens område. Hvis lunsjpausen er utenfor arbeidstiden kan sjefen ikke hindre deg å løpe rundt hjørnet og ta noen blås.

I offentlig sektor gjelder en annen praksis. Mens private har sin fulle rett til å velge den man vil ut fra trynefaktor, må det offentlige ta hensyn til saklighetskriterier som utdanning og praksis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer